X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Vor putea exponenții Partidului Șor participa la alegeri? Serbenco: "Este prematur să spunem"

29 sep. 2023,, 11:09   Politică
2945 0

Pînă la decizia de marți a Curții Constituționale pe marginea sesizării deputaților fostului partid Șor este prematur să spunem dacă reprezentanții acestuia vor putea fi înregistrați în cursa electorală, a declarat la Radio Moldova secretarul de stat de la Ministerul Justiției, Eduard Serbenco.

Și reprezentanții Comisiei Electorale Centrale spun că vor aștepta decizia Curții.

Despre posibilitatea înregistrării în campanie a reprezentanților partidelor declarate neconstituționale se va cunoaște cu exactitate săptămîna viitoare, pe 3 octombrie, după ce Înalta Curte se va pronunța și va lua o decizie în acest sens, potrivit lui Eduard Serbenco.

El a mai declarat că doar organul electoral va decide pînă la urmă dacă va înregistra sau nu în cursa electorală candidați care au făcut parte dintr-un partid neconstituțional.

„Este prematur să zicem lucrul acesta. Eu cred că noi trebuie să așteptăm pînă cînd Curtea Constituțională se va pronunța pe data de 3 octombrie 2023, adică marțea viitoare, și-n funcție de decizia de marți se va ști cu exactitate dacă persoanele respective pot fi alese sau nu pot fi alese. Lucrul acesta trebuie să-l determine organul electoral, Comisiei Electorală Centrală”, a declarat Eduard Serbenco.


Secretarul Comisiei Electorale Centrale Alexandru Berlinschi a declarat că în această situație există două opțiuni care vor fi clare pe 3 octombrie, după ce Curtea Constituțională se va pronunța: fie va menține prevederea articolului 16 din Codul Electoral, fie o va anula și candidații respectivi vor avea dreptul să candideze la alegeri. Totul depinde de decizia de marțea viitoare a Înaltei Curți, susține Alexandru Berlinschi.

„Sînt două opțiuni aici: dacă Curtea lasă în vigoare norma din Cod, atunci acestor persoane le va fi refuzată înregistrarea. Dacă Curtea va admite o altă decizie, să admitem pur ipotetic, va anula prevederea articolului 16 din Cod, atunci persoanele date vor putea să candideze. Decizia organului electoral este în strînsă legătură cu decizia Curții Constituționale”, a spus Berlinschi.

Amintim că, miercuri, 28 septembrie, Curtea Constituțională a dispus suspendarea prevederilor din Codul electoral care le interzic membrilor și aleșilor din partea partidelor declarate neconstituționale să candideze la alegeri.

Curtea precizează că a suspendat prevederile respective în urma examinării unei sesizări depuse de deputați ai fostului partid Șor. Judecătorii constituționali vor examina sesizarea marți, 3 octombrie

În luna iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional Partidul Șor, iar ulterior parlamentul a votat modificări legislative care le interzic persoanelor din conducerea partidelor declarate neconstituționale și celor care dețin funcții elective să candideze la alegeri pe un termen de 5 ani.

7
1
2
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?