Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Vor fi eficientizate politicile în domeniul infrastructurii naționale de date spațiale

17 feb. 2022,, 18:30   Politică
2119 0

Parlamentul a modificat Legea cu privire la infrastructura națională de date spațiale și Legea cu privire la geodezie, cartografie și geoinformatică.

Scopul modificărilor este eficientizarea politicilor în domeniul infrastructurii naționale de date spațiale și perfecționarea cadrului legislativ în domeniu, transmite Noi.md.

Actul legislativ adoptat prevede obligarea organului central în domeniul infrastructurii naționale de date spațiale de a prezenta anual Guvernului un raport privind instituirea și dezvoltarea infrastructurii naționale în domeniu.

De asemenea, entitățile publice vor fi obligate să aprobe condițiile de utilizare a datelor spațiale prin serviciile naționale.

O altă prevedere ține de crearea Registrului de stat al lucrărilor topo-geodezice unde vor fi înregistrate lucrările topo-geodezice executate de persoanele fizice și juridice.


Înregistrarea se va efectua prin sistemul informațional de către autoritățile publice locale. În caz de imposibilitate, acest drept se va transmite autorității administrative responsabile de implementarea politicilor în domeniul geodeziei, cartografiei și geoinformaticii. Aceeași autoritate va fi responsabilă de menținerea Registrului de stat al lucrărilor topo-geodezice.

Persoanele fizice și juridice vor avea acces la datele spațiale din Registrul de stat al lucrărilor topo-geodezice prin servicii de rețea, în conformitate cu Legea cu privire la infrastructura națională de date spațiale.

Legea adoptată transpune parțial Directiva Parlamentului European și a Consiliului UE privind instituirea infrastructurii pentru informații spațiale în Comunitatea Europeană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?