Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

"Vom vorbi cu fiecare stat din UE pentru a obține statutul de candidat" - declarație

20 iun. 2022,, 12:30   Politică
2058 0

Ambasadoarea R.Moldova la Bruxelles, Daniela Morari, crede că șansele ca R. Moldova să obțină, împreună cu Ucraina, statutul de candidată pentru aderarea la UE sînt mari.

Într-un interviu acordat Europei Libere, ea spune că, înaintea reuniunii liderilor europeni din 23-24 iunie, unde se va lua decizia, autoritățile moldovene vor continua să discute cu fiecare țară membră a UE pentru a le convinge să spună „da”, transmite Știri.md.

„Mai avem cîteva zile (...), acum cel mai important este să canalizăm tot efortul pentru a obține susținerea Consiliului European în forma propusă de către Comisia Europeană”, a spus Morari.

La 17 mai, Comisia Europeană a recomandat statelor membre ale UE să acorde R. Moldova statutul de țară candidată pentru aderare, cu condiția ca Chișinăul să facă reforme în domenii-cheie precum justiția, combaterea corupției, administrația publică și drepturile omului.

Ambasadoarea Morari crede că vizitele și declarațiile făcute săptămîna trecută la Kiev de liderii europeni, inclusiv cel german și francez, sînt semnale încurajatoare, la fel ca luările de poziție în favoarea oferirii statutului ale unor oficiali din două state care de regulă nu privesc cu ochi buni extinderea UE, Olanda și Danemarca.


Ambasadoarea mai spune că optimism inspiră chiar recomandarea formulată de Comisia Europeană. „O opinie mai puțin ambițioasă nu ar fi permis o decizie ambițioasă a statelor membre”, spune Morari.

Țările din UE au reguli diferite pentru luarea de decizii în chestiuni ca extinderea, unele fiind obligate să le treacă prin parlamentele naționale. Dar este nevoie de votul pozitiv al tuturor celor 27 de state membre ca R. Moldova să i se acorde statutul de candidată. Prin urmare, spune ambasadoarea moldoveană la Bruxelles, este foarte important ca autoritățile moldovene să continue să prezinte argumente pro.

Apoi, dacă primește statutul, R. Moldova va trebui să avanseze cu setul de reforme, menționate drept condiționalități în avizul Comisiei, iar la sfîrșitul anului va avea loc și prima evaluare.

„La anumite etape va trebui să coordonăm cu Comisia Europeană indicatorii de măsurare sau dacă avem aceeași înțelegere a acțiunilor pe care trebuie să le facem pentru a considera un pas realizat suficient sau nu - acesta este elementul următor pe care va trebui să discutăm”, a mai spus Morari.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?