Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Comisar european: R.Moldova și Ucraina sînt destul de avansate în parcursul european

20 iun. 2022,, 10:53   Politică
1938 0

Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi, a declarat că Republica Moldova și Ucraina sînt destul de avansate în parcursul european și că, de acum înainte, totul depinde doar de aceste state.

Adina Vălean a precizar că, după ce Bruxelles-ul și-a dat avizul pentru ca Ucraina și Republica Moldova să devină candidate la aderare, Comisia Europeană va face anual un raport de progres către Consiliul European în care va prezenta și va analiza progresul pe calea reformelor pe care îl fac acestea, transmite TVR Moldova.

„Procesul nu este unul ireversibil - dacă lucrurile merg rău, pot lua o întorsătură contrară, în sensul în care o țară își poate pierde acest statut de țară candidată. Totul depinde de aceste țări - cît de repede vor reuși să parcurgă lista de reforme și de obligații, care sînt foarte obiective”, spune comisarul european pentru transporturi Adina Vălean.

Comisarul european pentru transporturi a precizat că această calitate de țară candidată nu implică un sprijin financiar din partea Uniunii Europene altul decît cel pe care îl comunitatea europeană îl dă oricum prin politica de vecinătate.

„Ca să vă dau un exemplu din domeniul meu, al transporturilor - am discutat la începutul anului cu Banca Mondială o finanțare de 1 miliard de euro pentru prioritățile de infrastructură ale Republicii Moldovei. În această perioadă, statele sînt ajutate prin diverse instrumente financiare ale UE care nu au o legătură directă cu cele de aderare, dar dobîndirea acestui statut de țară candidată sporește încrederea investitorilor și ridică ratingul acestor state, deci una peste alta are un efect pozitiv. Sigur, în timp, odată cu demararea discuțiilor, negocierilor de preaderare, lucrurile intră într-un alt tip de proces al UE, care presupune și alte implicații de natură bugetară ale UE”, a spus Adina Vălean.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?