X 
Criza energetică stiri: 1484
Cutremure stiri: 275
Preşedintele stiri: 3379

Vom mînca mai puține fast food. PAS pregătește un proiect de lege

11 aug. 11:45   Politică
1996 0

Autoritățile moldovenești își propun să limiteze consumul de grăsimi trans și să eticheteze corespunzător produselor. Declarația a fost făcută de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dan Perciun. Parlamentarul a spus că un proiect în acest sens urmează a fi înregistrat pînă la sfîrșitul lunii august, transmite newsmaker.md.

„Consumul de grăsimi trans este alături de consumul de tutun și alcool unul din factorii de risc cheie pentru un șir lung de boli-netransmisibile”, a scris Perciun pe Facebook, adăugînd că acestea afectează sănătatea moldovenilor.

Deputatul a menționat că în Uniunea Europeană, din 2019, este obligatorie limitarea conținutului acestora și etichetarea corespunzătoare a produselor.

„La noi, reglementări privind conținutul lipsesc, iar etichetarea este facultativă. Planificăm să introducem aceleași norme și în Republica Moldova din iulie 2023”, a comunicat parlamentarul.

În acest sens, Perciun a spus că a discutat alături de ANSA, ANSP și unii producători locali (Franzeluța, Bucuria) normele propuse în proiect, care urmează a fi înregistrat pînă la sfîrșitul lunii august.


„M-am bucurat să aud că în cazul exportatorilor aceștia deja se asigură că produsele lor nu conțin mai mult de 2g de grăsimi trans la 100g de produs. (…) Vom continua discuțiile cu business-ul pentru a oferi suficient timp pentru ajustarea proceselor tehnologice”, a conchis Perciun.

Potrivit sanoteca.md, grăsimile trans sînt considerate cel mai periculos tip de grăsimi, deoarece au efecte devastatoare asupra organismului uman, prin faptul că cresc colesterolul rău din organism și îl reduc pe cel bun.

Sursa mai declară că alimentele în care se găsesc cel mai probabil grăsimi trans sînt: prăjiturile, biscuiții, fursecurile, aluatul de plăcinta sau pizza, chiflele pentru hamburgeri, margarina și smîntîna vegetală pentru gătit, amestecuri de prăjituri, plăcinte și ciocolata instant, alimente prăjite (gogoși, cartofi prăjiți, bucăți de pui pane etc.), snacksuri (chipsuri, napolitane, bomboane, pop-corn preambalat pentru cuptorul cu microunde), semi-preparate congelate.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

După remanierile de cadre din guvern, situația
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав