Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Vlah: Nu reprezint opoziția, eu sunt la guvernare

29 ian. 2022,, 14:22   Politică
4262 7

Bașcanul Găgăuziei califică drept dificile relațiile dintre autoritățile centrale și cele din unitatea administrativ-teritorială.

Irina Vlah spune că-și dorește să atingă cu Guvernul o relație constructivă, bazată pe dialog și respect, însă deocamdată acest lucru nu se întîmplă. Bașcanul spune că toate inițiativele sale sînt respinse de cabinetul de miniștri, fapt care este în detrimentul Republicii Moldova, transmite IPN.

Bașcanul Găgăuziei afirmă că nu este în opoziție față de actuala guvernare. Dar își dorește un dialog între membrii Guvernului, nu o mașinărie de vot. „Eu nu reprezint opoziția, din contra, eu sînt la guvernare. Eu conduc o regiune, eu sînt parte a Guvernului și nu pot fi indiferentă față de ceea ce se întîmplă. Nu-mi critic colegii, ci le ofer recomandări, îmi prezint poziția, vin cu propuneri, inițiative și-mi doresc ca ele să fie discutate. Îmi doresc să existe o platformă de dialog. Este inadmisibil modul în care a fost aprobat bugetul de stat, cu prioritățile stabilite în acest buget. Sau modificările operate în Legea cu privire la Procuratură, modificări care m-au surprins prin excluderea procurorului Găgăuziei din componența Consiliului Superior al Procurorilor. Iar, potrivit legii, modificările trebuie discutate cu reprezentanții unității autonome găgăuze. Nimeni nu vorbește cu noi. Noi am conlucrat productiv cu toate Guvernele, pentru că mereu a fost loc de dialog și de compromis. Și asta ne dorim să facem și cu acest Guvern”, a declarat s Irina Vlah, în cadrul emisiunii „Пятница с Анатолием Голя” de la RTR Moldova.

Bașcanul Găgăuziei a comentat și tentativele eșuate ale deputaților Adunării Populare de a-și alege președintele. Potrivit ei, problema poate fi depășită prin responsabilitate și conștientizarea importanței mandatului oferit de cetățeni. De asemenea, Irina Vlah califică drept imatură intenția unor aleși din regiune de a negocia un contract separat dintre UTA Găgăuzia și concernul rus Gazprom pentru livrarea gazelor în regiune. Deputații Adunării Populare nu pot fi negociatorii unui astfel de contract, a precizat guvernatorul regiunii.

„Sunt împotriva dizolvării Adunării Populare. Voi depune efort ca să ajut deputații să ajungă la un consens și să aleagă organele de conducere. Unitatea teritorial-administrativă găgăuză are buget, noi activăm în baza bugetului de anul trecut, toate proiectele au continuitate, oamenii primesc salariile. Președintele Adunării Populare va fi ales. Este un proces complex, dar nu imposibil. Este un grup de deputați care vrea să distragă atenția publică de la imposibilitatea de a alege președintele și să atragă atenția asupra problemei gazului. Dar ei se vor maturiza. Negociatori în acest proces poate fi doar Moldovagaz, președintele țării, Guvernul. Aceștia sînt subiecții care pot negocia și semna un astfel de contract”, a mai spus Irina Vlah.

Săptămîna aceasta, a eșuat a 14-a tentativă a Adunării Populare de a-și alege președintele. Potrivit legii, președintele forului legislativ al regiunii este ales cu majoritatea voturilor, adică 18 voturi din totalul de 35 de mandate.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?