X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Vizita lui Sandu în Găgăuzia s-a încheiat cu un scandal

3 sep. 2022,, 11:30   Politică
5860 0

Vizita Președintelui Republicii Moldova Maia Sandu în Găgăuzia s-a încheiat cu un scandal în timpul întrevederii cu deputații Adunării Naționale.

În special, la 2 septembrie, pentru prima dată în timpul președinției sale, Maia Sandu s-a întîlnit la Comrat cu conducerea autonomiei.

Despre cum întîlnirea lui Sandu cu deputații găgăuzi, care a avut loc cu ușile închise, s-a transformat într-un scandal, a relatat special pentru newsmaker.md Tatiana Cazacu din Comrat.

După întîlnirea cu studenții Universității de Stat din Comrat, Maia Sandu a avut o întîlnire cu conducerea autonomiei. Știind despre relația dificilă dintre Maia Sandu și bașcanul Găgăuziei Irina Vlah, era greu de prevăzut pînă în ultimul moment cum va decurge întîlnirea lor și, în general, dacă va avea loc. Încă dimineața, administrația bașcanului a spus că în programul vizitei lui Sandu nu este planificată o întîlnire cu Vlah.

Cu toate acestea, cînd Maia Sandu a ajuns la Comitetul Executiv, Irina Vlah a întîlnit-o în fața clădirii împreună cu speakerul Adunării, Dmitri Constantinov. Acesta i-a înmînat președintelui un buchet de trandafiri albi, iar Irina Vlah, deși zîmbea, nu a putut rezista să facă cîteva reproșuri.


"Îmi pare rău că serviciul de protocol nu a prevăzut, probabil special, o participare și din partea mea", a spus Vlah. Sandu a răspuns că, din cîte știe, colegii ei au contactat administrația bașcanului.

Intrînd în clădire Sandu a avut o întrevedere personală cu președintele Adunării Naționale în biroul său.

În birou erau trei scaune. Dar nimeni așa și nu a ocupat al treilea scaun: politicienii au avut o întîlnire între patru ochi.

În tot acest timp bașkanul o aștepta pe Sandu și pe Constantinov împreună cu deputații APG în sala de ședințe. Acolo se aflau toți membrii comitetului executiv. După întîlnirea tete-a-tete, Sandu și Constantinov s-au alăturat acestora.

În spatele ușilor închise

După cuvintele de salut, presa a fost scoasă din sală. Și, de fapt, din acel moment în sala de ședințe a început cel mai interesant lucru.

Prima întrevedere a autorităților găgăuze cu Președintele Republicii Moldova a avut loc într-o atmosferă tensionată. Mulți, din cauza nervilor, își frecau mîinile și păreau că abia se abțineau să stea liniștiți.

Ședința a început cu faptul că deputații au început să pună întrebări. Adesea întrebările se transformau în discursuri - mult mai lungi decît răspunsurile președintelui.

Pe tot parcursul ședinței Irina Vlah a stat deoparte, fără să spună un cuvînt.

Președintele Adunării Populare Constantinov a luat cuvîntul primul și a întrebat despre prețul gazului. Această problemă a fost ridicată de mai multe ori, iar președintele a trebuit să se repete.

"Cînd am semnat contractul [cu Gazprom], nu ne așteptam să existe prețuri atît de mari pe piață. În fiecare lună participăm la negocieri și cerem revizuirea prețurilor. La rîndul său, Gazprom solicită rambursarea datoriei din 1994. 800 milioane dolari este mult, trebuie să verificăm mai întîi dacă această datorie există cu adevărat. Dacă ar fi existat o soluție la această problemă, am fi acceptat-o", a spus Sandu.

Deputatul Victor Petrov a propus o soluție - "restabilirea relațiilor" cu Rusia și menținerea neutralității. Acest lucru, în opinia sa, va reduce prețul gazului. "Economia noastră decade, oamenii pleacă. Trebuie să îmbunătățim relațiile cu Rusia", a spus Petrov.

Drept răspuns, Sandu a îndemnat să nu ne ascundem de subiectul principal referitor la relațiile cu Rusia: "Nu-mi puteți cere să susțin războiul din Ucraina. [Exact] acest lucru afectează relația noastră. Dar nu putem și nu vom susține războiul. Vom sprijini Ucraina."
Deputatul Alexandr Tarnavschi s-a adresat președintelui cu o solicitare, privind asistența pe care UE o acordă Moldovei: "Uniunea Europeană, împreună cu dvs., intenționează să deschidă spitale regionale. Din păcate, Găgăuzia nu este inclusă în aceste planuri. Noi dorim ca și aici să fie deschis un spital regional".

"În Uniunea Europeană nu vreți să mergeți, dar spital din partea UE vreți. Ar trebui să decideți deja", a spus Sandu ironic.

Cu cît întîlnirea dura mai mult, cu atît atmosfera se încingea, deputații ridicau din ce în ce mai mult vocile pentru a striga unul peste celălalt. Discuția se transforma tot mai mult într-o polemică pe tonuri ridicate.

De cîteva ori, cînd situația scăpa total de sub control, Vladislav Kulminski a trebuit să intervină în scandalul deja escaladat, încercînd să calmeze deputații Adunării Populare. Răspunsurile lui Sandu erau auzite din ce în ce mai puțin, iar pretențiile deputaților Adunării Populare se auzeau tot mai mult.

La un moment dat, o altă rundă de discuții despre prețul gazului rusesc s-a transformat într-o mare agitație. "În loc de negocieri [cu Rusia], voi mergeți în "platforma Crimeea", vorbiți acolo numai prostii...", a strigat deputatul Grigori Diulgher la microfon. În acel moment, vecinul său a oprit microfonul, dar acesta a continuat să strige. În acest moment, Kulminsky a intervenit din nou, spunînd că timpul întîlnirii a expirat.

Drept urmare, Sandu nu a reușit să răspundă la toate întrebările pe care deputații au vrut să i le adreseze. Dar ea a spus că va veni din nou în Găgăuzia pentru a continua discuția.

"Voi sînteți de vină", le-a reproșat deputaților președintele Konstantinov.

După întîlnirea cu deputații, Maia Sandu a discutat și cu primarii localităților din Găgăuzia, a răspuns la cîteva întrebări ale jurnaliștilor și a părăsit în grabă clădirea Comitetului Executiv.

Vizita lui Sandu la Comrat a lăsat o notă de nefinalitate. Iar bașcanul Irina Vlah, care a tăcut pe toată durata întrevederii cu președintele, a scris pe Facebook la finalul acesteia că "vizita de astăzi a doamnei președinte Maia Sandu în Găgăuzia, din păcate, nu a dat un răspuns la nicio întrebare care îngrijorează autoritățile locale și fiecare familie din Republica Moldova".

Seara, pe canalul Youtube al Adunării Populare a Găgăuziei a fost publicată o înregistrare a întîlnirii lui Sandu cu deputații.

18
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?