X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ultima oră! Cetățenii Republicii Moldova au dreptul să inițieze referendumuri

2 oct. 2018,, 10:17   Politică
2767 2

Curtea Constituțională (CCM) a a decis astăzi că cetățenii Republicii Moldova au dreptul să inițieze referendumuri, iar Parlamentul are împuternicirea să monitorizeze și să asigure buna desfășurare a acestor scrutine.

„Cetățenii Republicii Moldova au dreptul să inițieze desfășurarea referendumurilor legislative în condițiile legii. Pînă la reglementarea procedurii de inițiere a referendumului legislativ și de oficializare a rezultatelor acestora, competența de a verifica corectitudinea textelor supuse îi aparține Parlamentului”, se arată în hotărîrea CCM.

Sesizarea pe marginea acestui subiect a fost depusă de un grup de deputați PLDM pe 3 martie 2018. Aceștia consideră că este nevoie de mai multă claritate în ceea ce priveşte posibilitatea de a iniţia un referendum. Acest fapt, afirmă ei, ar ajuta să fie evitate situaţiile în care Comisia Electorală Centrală (CEC) respinge cererea de înregistrare a grupurilor de iniţiativă pentru lansarea referendumurilor legislative, așa cum s-a întîmplat la începutul acestui an. Atunci, instituția a respins repetat înregistrarea grupului de iniţiativă pentru organizarea unui referendum în vederea anulării sistemului de vot mixt.

Pe lîngă interpretarea prevederilor constituţionale, aceştia au mai solicitat CCM să anuleze refuzul CEC din martie 2018 de înregistrare a acelui grup de iniţiativă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?