Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

UE a livrat Moldovei primul lot de echipamente din cadrul Instrumentului European pentru Pace

31 mai. 2023,, 21:23   Politică
2320 0

Primul lot de echipamente, oferite prin intermediul Instrumentului European pentru Pace (IEP), a ajuns în Republica Moldova.

Acesta face parte dintr-un pachet de asistență de 7 milioane de euro și include drone, laptopuri, costume pentru eliminarea materialelor explozive, echipamente ultrasonografice, chituri chirurgicale și altele.

„Este o dovadă elocventă a contribuției UE la consolidarea capacităților de apărare și sporire a rezilienței țării noastre la provocările actuale de securitate”, a declarat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit acestuia, pînă la finele anului, vor fi recepționate și alte echipamente, precum: ambulanțe, roboți de deminare, detectoare de metale, radare, vehicule de transport și echipamente medicale, care vor veni la pachet cu serviciu de instruire pentru utilizarea lor.

Alte 80 milioane de euro sînt alocate, prin intermediul IEP, pentru echipamente de logistică, comunicații și informatică, transmite tv8.md.


Totodată, asistența va fi direcționată spre achiziționarea echipamentelor de radiolocație, ceea ce va contribui la sporirea capacității de supraveghere a spațiului aerian național.

În cadrul aceleași conferințe de presă, șeful diplomației europene, Josep Borell, a subliniat că lotul de echipamente, livrat astăzi, este doar primul pas al UE în consolidarea securității Republicii Moldova.

„Înmînăm primul lot de echipamente, care va sprijini capacitățile de eliminare a munițiilor explozive. Este doar începutul asistenței noastre, vom reuși să consolidăm capacitățile de securitate a spațiului aerian al Republicii Moldova”, a punctat Borell.

IEP a fost instituit pe 22 martie 2021 și este un instrument extrabugetar menit să consolideze capacitatea UE de a preveni conflictele, de a consolida securitatea internațională.

7
0
2
0
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?