X 
Incendii stiri: 685
Cazul Șor stiri: 580
Preşedintele stiri: 3725

Summitul Comunităţii Politice Europene a ajuns la final (LIVE UPDATE)

1 iun. 18:20   Politică
12774 2

Republica Moldova este gazda Summitului Comunității Politice Europene, care se desfășoară la 1 iunie 2023, reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni.

UPDATE: Summitul Comunităţii Politice Europene (CPE) a ajuns la final: „Republica Moldova a fost, pentru o zi, gazda diplomației europene în contextul desfășurării evenimentului de anvergură. La momentul actual, unele delegații oficiale se îndreaptă spre Aeroportul Internațional Chișinău. În acest sens, traseul de deplasare Bulboaca – Chișinău rămîne a fi securizat și parțial suspendat pe anumite tronsoane. GMSS amintește că pînă la ora 07:00 (ora locală) 2 iunie 2023, spațiul aerian al Republicii Moldova rămîne temporar restricționat pentru zborurile aeronavelor civile și alte activități de utilizare a spațiului aerian (planoare, baloane cu aer cald, aeronave fără pilot, etc). Vor fi permise doar zborurile aeronavelor care transportă delegații oficiale. În contextul ulterioarelor întîlniri bilaterale cu autoritățile Republicii Moldova preconizate pentru 2 iunie, o parte dintre oficialii europeni rămîn la Chișinău. Astfel, unele măsuri de securitate vor fi valabile pe parcursul zilei de mîine”, anunță Grupul Media pentru Ştiri de Securitate privind Summitul Comunităţii Politice Europene (GMSS).

UPDATE: Maia Sandu: "Nu renunțăm la regiunea transnistreană, lucrăm pe ambele dimensiuni. Cu cît mai mult vom avansa pe calea integrării europene, cu cît mai multă siguranță va fi pe malul drept al Nistrului, cu atît mai mare va fi sprijinul cetățenilor de pe malul stîng al Nistrului pentru reîntregirea țării”, a spus Maia Sandu.

UPDATE: Premierul Cehiei, Petr Fialaș: „Admir curajul Moldovei la cum face față Rusiei. Astăzi transmitem un mesja puternic de sprijin pentru Moldova și Ucraina. Astăzi vedem clar că această comunitate este un for clar pentru toate țările. Demonstrăm că suntem puternici și uniți, că vom apăra pacea, cooperarea și securitatea în Europa. Am discutat 3 teme: securitate, energie și comunitate. Am avut o discuție deschisă, directă. Am făcut schimb de experiență în ce ține de amenințări hibride, care urmăresc să destabilizeze societățile noastre. Putem să demonstrăm cetățenilor noștri că parteneriatul este puternic și suntem uniți petnru a lupta contra acestor provocări. Doresc mult succes premierului Spaniei pentru organizarea următoarei ediții”.


UPDATE: Premierul spaniol Pedro Sanchez: „Felicitări pentru organizare și discuții fructuoase. Nu din întâmplare am ales să aibă loc aici. Moldova este membră a familiei europene și salutăm eforturile pentru a deveni membră a familiei UE”.

UPDATE: Maia Sandu:A fost o plăcere să găzuim acest eveniment. Este primul astfel de summit găzduit într-o țară non-UE. Astăzi, aici, la doar 20 de kilometri de Ucraina am arătat că sîntem uniți și condamnăm încălcările dreptului internațional. Vom sta atît cît e nevoie alături de Ucraina. Astăzi am vorbit despre securitate și necesitatea de a proteja continentul european de amenințări hibride. Ne-am pus de acord pentru eforturi comune în asigura infrastructura cibernetică și de electricitate. Cu toții am recunoscut că această comunitate politică europeană reprezintă o ocazie unică pentru relații bilaterale. Îmi exprim recunoștința în numele tuturor cetățenilor moldoveni. sînt mai multe rezultate concrete pentru Moldova: ieri am anunțat că tarifele la roaming vor fi eliminate treptate din 2024. Vreau să-mi exprim recunoștința față de președintele Macron. Am arătat că sîntem o familie unită. Vă mulțumesc pentru participare, prezență și sprijin. Fiți siguri că vă puteți baza pe Moldova”, a menționat Maia Sandu.

UPDATE: Președinta Maia Sandu susține o conferință de presă, alături de liderii europeni.

UPDATE: În aceste clipe, în castel, are loc o întîlnire trilaterală între președintele Azerbaidjanului, premierul Armeniei și reprezentantul UE

UPDATE: Pentru ora 17:00 este planificată o conferință de presă a președintelui Republicii Moldova Maia Sandu.

UPDATE: Mai mulți oficiali fac declarații de presă.

UPDATE: Președinții Moldovei și Ucrainei, alături de liderii Germaniei și Franței.

UPDATE: Maia Sandu, Vladimir Zelenski și Emmanuel Macron - la masa de discuții.

UPDATE: Pe parcursul zilei de astăzi au existat tentative de destabilizare a situației din țară din partea unor grupuri politice mici, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco.

UPDATE: În aceste momente au loc mese rotunde și bilateralele. Oficialii discută despre securitate, energie și conectivitate.

UPDATE: În același timp, cei 50 de oficiali urmează să fie invitați la prînz. Printre gustările servite acestora sînt sarmale, cu umplutură de legume călite în stil moldovenesc, acoperite cu glazură de vin din soiuri Saperavi și cu smîntînă afumată. O altă gustare inclusă în meniu este Roata Norocului: o tocăniță de vinete și roșii proaspăt tăiate, presărate cu pudră de vin din soiuri Rară Neagră și usturoi negru. Oaspeții vor putea gusta și colțunași din dovleac murat cu cremă de brînză de capră, sos de leuștean și icră de știucă. De asemenea, va fi servită mămăliguță umplută cu brînză, caș afumat și trufe negre. În meniu se vor regăsi și rulouri din cartofi umplute cu zacuscă ca la Bulboaca, presărată cu boia afumată și semințe de floarea-soarelui.

UPDATE: Prezent la eveniment, jurnalistul Noi.md arată gustările oferite tuturor jurnaliștilor care reflectă Summitul Comunității Politice Europene (CPE) de la Bulboaca.

UPDATE: Discursul Maei Sandu a fost urmat de cel al președintelui Volodimir Zelenski, președintele Romîniei Klaus Iohannis, dar și prim-ministrul Țărilor de Jos, Mark Rutte și prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni.

Ulterior, cei prezenți au făcut o poză comună.

UPDATE: Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a deshis Summitul Comunității Politice Europene, unde a ținut un discurs.

"Este o plăcere și o onoare să vă găzduiesc, astăzi, pe atît de mulți, aici, în Moldova, în împrejurimile liniștite ale Castelului Mimi. Pacea și liniștea de aici sînt într-un contrast puternic cu războiul care are loc chiar peste granița noastră. Un război pe care Rusia a ales să-l lanseze. Un război care ne reunește pe toți în dorința noastră puternică de a restabili pacea pe continentul nostru. Decizia noastră de a ne aduna astăzi aici, la cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene, la doar 20 km de granița cu Ucraina, este o expresie clară a solidarității noastre față de Ucraina și poporul ei. Dragi colegi, Acest summit al Comunității Politice Europene este o expresie clară a unității, puterii și hotărîrii noastre de a acționa împreună ca o singură familie. O familie care rămîne unită, o familie care lucrează împreună pentru a aborda probleme comune.

UPDATE: Ceremonia oficială de întîmpinare a invitaților s-a încheiat. În aceste momente, cei prezenți s-au adunat în sala unde urmează să poarte discuții pe diferite teme.

UPDATE: Alți oficiali ajuști la Summit sînt Premierul ceh Petr Fiala, Premierul italian Giorgia Meloni, Premierul spaniol Pedro Sanchez, Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki

UPDATE: Președintele Franței, Emmanuel Macron a ajuns acum cîteva minute.

UPDATE: Mai mulți oficiali sînt întîmpinați acum pe covorul roșu. Este vorva de Jakov Milatovic, președintele Muntenegrului, Charles Michel, președintele Consiliului European, Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, Premierul Ungariei, Viktor Orbán, Gitanas Nausėda, președintele Republicii Lituania

UPDATE: La Bulboaca a ajuns și Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola

UPDATE: Prezenți la eveniment sînt și Premierul Croaţiei, Andrej Plenković, Președintele Bulgariei Rumen Georgiev Radev, Premierul Estoniei, Kaja Kallas, premierul Finlandei, Sanna Marin. În aceste momente a ajuns și Președintele Romîniei Klaus Iohannis.

UPDATE: Premierul Suediei, Ulf Kristersson, Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, premierul Islandei, Katrín Jakobsdóttir, la fel au fost întîmpinați de Maia Sandu.

UPDATE: De asemenea, au ajuns la eveniment și Premierul Suediei, Ulf Kristersson, Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, Ludovit Odor, premierul Slovaciei, Leo Varadkar, premierul Irlandei.

UPDATE: Printre înalții oficiali care au ajuns pînă acum la eveniment se numără - Președintele Greciei, Katerina Sakellaropoulou, Josep Borrell, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Karl Nehammer, cancelar austriac, premierul Macedoniei de Nord, Dimitar Kovačevski.

UPDATE: Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene a ajuns la Bulboaca

UPDATE: Cei doi oficiali fac declarații de presă.

Maia Sandu: Evenimentul de astăzi este extrem de important, vom discuta subiecte importante, vom reconfirma suportul nostru pentru Ucraina. Am discutat cu președintele Zelenski despre agenda bilaterală, despre proiectele comune și desigur am discutat despre viitor.
Moldova respectă suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei. Moldova susține poporul ucrainean. Investiți în țările noastre, credeți în democrațiile noastre. Este contribuția noastră la binele Europei.

Volodimir Zelenski: S]nt bucuros că mă aflu aici, chiar dacă nu a fost simplu să ajung. Susținem poporul Moldovei. Vă mulțumim pentru că ați găzduit oamenii noștri în țara voastră încă din primele zile ale războiului, sîntem recunoscători. Viitorul nostru este foarte important, viitorul nostru este în UE. Ucraina este pregătită să adere la NATO.

UPDATE: Președintele Republicii Moldova, întîmpină oaspeii pe covorul roși. Volodimir Zelenski deja a ajuns la eveniment. Potrivit jurnalistului Noi.md, prezent la eveniment, în aceste momente, cei doi șefi de state au o întrevedere bilaterală.

UPDATE: Mai mulți oficiali moldoveni au ajuns la Castel Mimi. este vorba despre Dorin Recean și Nicu Popescu.

UPDATE: Sute de jurnaliști acreditați au ajuns la Bulboaca, unde are loc marele eveniment.

Aceștia au călătorit cu o cursă specială de tren. Iar la castelul unde va avea loc evenimentul istoric, a fost întins un imens covor roșu.

UPDATE: // La Bulboaca are loc ceremonia de întîmpinare a delegațiilor oficiale la Summitul Comunității Politice Europene.

Republica Moldova este gazda Summitului Comunității Politice Europene, care se va desfășura la 1 iunie 2023, reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni. Summitul va avea loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanță de Chișinău. Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică. Vedeți informații și noutăți despre Summitul Comunității Politice Europene 2023, care se va desfășura în Moldova, pe paginile oficiale ale evenimentului:

11
0
1
0
48

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?