Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Sula: Dorim să creăm un pol proeuropean, de stânga, în Republica Moldova

29 noi. 2023,, 07:26  
1612 0

Ne dorim crearea unui pol politic proeuropean, de stînga, în Republica Moldova. O spune președintele Partidului Social-Democrat European, Ion Sula, potrivit căruia dezideratul aderării la UE, exprimat de cetățeni, determină formațiunile politice proeuropene să-și consolideze eforturile.

Liderul PSDE spune că, în prezent, au loc discuții în acest sens cu liderii mai multor formațiuni proeuropene, însă refuză să dea nume. De asemenea, Ion Sula dă asigurări că partidul pe care-l conduce va crea în teritoriu alianțe doar cu forțe autentic proeuropene, notează IPN.

Liderul PSDE, Ion Sula, nu confirmă, dar nici nu infirmă informațiile potrivit cărora s-ar pregăti o fuzionare între PSDE și Mișcarea Alternativa Națională, condusă de Ion Ceban. Președintele PSDE spune că discută cu liderii mai multor formațiuni politice în vederea consolidării eforturilor partidelor proeuropene, de centru-stînga.

„La ultimele alegeri parlamentare majoritatea cetățenilor au spus ferm că doresc un parcurs proeuropean. Astăzi acest deziderat se menține și partidele politice autentice, care cu adevărat își doresc acest lucru, urmează să-și consolideze capacitățile și să atragă cît mai multă încredere din partea cetățenilor. Sigur că sînt discuții. Chiar după congresul de anul trecut noi am inițiat ideea de a crea un pol de centru-stînga proeuropean în Republica Moldova. Dar atunci nu prea am fost auziți, mulți încercau să spună că acest partid nu are viitor, însă în urma alegerilor am demonstrat contrariul. Noi sîntem în comunicare cu mai multe forțe politice, cu lideri politici, ca să creăm acest pol proeuropean, de stînga, în Republica Moldova. Astăzi nu pot spune despre ce partide este vorba pentru că sîntem în faza tatonărilor, a discuțiilor, dar vă asigur că atunci cînd vom avea o claritate, vom comunica acest lucru”, a spus Ion Sula în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Președintele PSDE spune că la nivel local formațiunea sa este gata să pactizeze doar cu partide proeuropene. Potrivit politicianului, indiferent dacă va fi la guvernare sau în opoziție, PSDE va promova vectorul european al Republicii Moldova.

„Noi ne-am exprimat deschiderea de a crea alianțe proeuropene, cu partide proeuropene, la nivelul consiliilor raionale. Dar observăm că în unele raioane nu se dorește acest lucru. La Anenii Noi sînt discuții că partidul de guvernare își dorește să facă alianță cu socialiștii. La fel, la Ștefan Vodă și în alte raioane. Noi sîntem dispuși să cream coaliții care vor asigura parcursul european al Republicii Moldova. Și chiar dacă în unele raioane nu vom avea majoritate și vom fi în opoziție, oricum vom fi acea formațiune care nu va devia de la acest parcurs”, a mai spus președintele PSDE.

În urma alegerilor locale generale, PSDE a obținut victorie în 103 primării din țară. De asemenea, formațiunea a obținut 88 de mandate de consilier raional.

2
0
0
1
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?