X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Sturza: „Am transformat totul într-un hi-hi, ha-ha”; La ce se referă fostul premier

5 ian. 2023,, 13:00   Politică
4309 1

Fostul premier Ion Sturza critică ultimele acțiuni ale actualului ministru al Economiei, Dumitru Alaiba, care a propus, nu demult, ca Serviciul Fiscal de Stat să nu mai elibereze certificate, dacă scopul acestora este pentru a fi prezentate altei instituții.

Într-o postare pe Facebook, Sturza îi recomandă subtil lui Alaiba să schimbe retorica, dar și prioritățile de pe agendă, astfel încît să fie înțeles de oamenii de rînd.

„E bine cînd un ministru de plictiseală cronică, în miez de noapte, ne tot spune pe Fb despre efortul „titanic" de a elimina „pecetea" și „spravka". Încă un selfie și încă unul...

Dar niște discuții despre stabilitatea macroeconomică, analize despre politica bugetar-fiscală, monetară, taxe și impozite, originile inflației, impactul politicii energetice asupra stabilității economice, impactul războiului asupra balanței comerciale și balanței de plăți, despre infrastructura transfrontalieră, programe de suport pentru întreprinderile mici etc.? Și ce se mai aude cu managementul „profesionist" și guvernarea corporatistă la companiile cu capital de stat? Cele cu iz de alcool, spre exemplu, incluse în patrimoniu, nu, nu în cel național, dar al cuiva? Vama, fiscul sînt suport sau scheme pentru agenții economici?

Asta ar fi agenda unui ministru cu ștaif de profesionist politic și macro(micro)economic.


Ceea ce facem noi - și nu e doar la acest minister -, am transformat totul într-un hi-hi, ha-ha, d'etat. Și ce, prea deștepți sînteți, nu vă place cum „comunicăm”? Atunci nu vă mai spunem nimic sau la paștele calului... Poate, doar că riscă să moară calul de penibil ce e. Un singur lucru îl mai ține în „viață". Noi, cei care sîntem cu tot sufletul pentru, ni-i și jenă să spunem lucrurilor pe nume. Astfel, sîntem, devenim complici și amplificăm dezastrul incompetenței. „Ai lor" sînt și mai jalnici în ceea ce „propun".

P.S. Ca și în vechea skazanie: „De ce sîntem săraci? - Pentru că sîntem proști! De ce sîntem proști? - Pentru că sîntem săraci!” Apropo, sărăcia nu este o scuză să umblăm cu pantalonii rupți în fund pe coridoarele puterii, metaforic vorbind.

Întrebarea este - cum rupem cercul vicios? Poate mai ascultăm de cel care ne-a „făcut", unicul care a avut și mai are valoare politică?

Iertată să-mi fie întrebarea la început de an...”, este postarea fostului prim-ministru Ion Sturza.

Ieri, ministrul Alaiba afirma că „60% din hîrțoagele pe care le solicită antreprenorii și cetățenii de la Serviciul Fiscal sînt doar pentru a fi prezentate altor instituții. Certificate de tot felul. Cel mai des e vorba de instituții care deja au acces la informația Fiscului, doar că, probabil din obișnuință, poartă oamenii pe drumuri”.

Prin urmare, ministrul Economiei propune ca instituția să nu mai elibereze unele certificate.

13
1
3
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?