X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Alaiba: Republica Moldova a încheiat anul 2023 cu o creștere economică modestă

2 apr. 08:15   Economie
1889 0

Republica Moldova a încheiat anul 2023 cu o creștere economică de 0,7%, ceea ce reprezintă o cifră foarte modestă.

O spune ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, potrivit căruia Republica Moldova se află la coada Europei după nivelul dezvoltării economice. Potrivit oficialului, pentru un avînt economic, țara are nevoie de o creștere anuală de cel puțin 8%, notează IPN.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2023, Republica Moldova a înregistrat o creștere economică de 0,7%, comparativ cu anul 2022. Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării spune că pentru a asigura o creștere economică veritabilă sînt necesare atragerea investițiilor, creșterea exporturilor, deschiderea de noi piețe și promovarea sectorului IMM-urilor.

„Partea bună este că am evitat recesiunea. Partea mai puțin plăcută este că această creștere de 0,7% este una foarte modestă. În esență, nu contează dacă e 0,7% sau 1,1%, oricum este foarte puțin. În continuare sîntem la coada Europei după nivelul de dezvoltare economică și această diferență trebuie recuperată cît mai rapid și pentru asta avem nevoie de o creștere economică accelerată de cel puțin 8% anual pentru perioada anilor următori. Evident, să susții un asemenea ritm nu este ușor”, a spus Dumitru Alaiba în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la JurnalTV.

Potrivit ministrului, în anul 2023, principalele motoare care au asigurat modesta creștere economică au fost: agricultura, sectorul IT și sectorul HORECA.


„În anul 2023 sectoarele care au înregistrat creșteri sînt agricultura, dar agricultura a crescut pe fondul scăderii din anul 2022 din cauza secetei. A crescut sectorul IT, care este într-o creștere stabilă, an de an, de peste 5%. În 2023 sectorul HORECA a crescut cu 26%. Dar nu este suficient ceea ce avem. Avem nevoie de noi motoare de creștere, de noi sectoare ale economiei, în același timp trebuie să creștem eficiența și productivitatea sectoarelor existente. Doar astfel avem șansa să accelerăm dezvoltarea economică. Pa moment, potențialul de creștere economică este de 2%-3% anual, pe timpuri normale”, a mai spus ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Pentru comparație, în anul 2023, România a înregistrat o creștere economică de puțin peste 2%, iar Ucraina – țară aflată în război, a avut o creștere economică de 5,3%.

2
3
0
0
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?