Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Stamate, despre eliberarea lui Dodon: „Legile trebuie respectate”

30 mai. 2022,, 12:03   Politică
3541 0

Deputata PAS, Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, susține că în ultimul timp este întrebată tot mai des de către cetățeni de ce sînt eliberați cei care sînt arestați.

Deputata a venit cu un mesaj pe pagina sa de Facebook în care explică ca să fie ținută în arest o persoană bănuită, vinovăția căreia nu a fost încă constatată în instanța de judecată, „este contrar legii și contrar practicii CEDO”.

„Discut zilnic cu cetățenii noștri și de foarte multe ori aud aceeași supărare sau frustrare, care sună cam așa: „Doamna Stamate, cît se poate să-i eliberați pe cei care sînt arestați? Îi arestează procurorul pe 30 de zile, apoi le dă drumul acasă (arest la domiciliu sau obligația de nepărăsire țării). Parcă tot ce se face este un show de ochii lumii…. Îi arestează și apoi îi eliberează. Înțeleg frustrarea voastră, stimați cetățeni. Dar trebuie sa facem diferența între o persoană care este cercetată penal și o persoana condamnată prin decizia de judecată”, scrie Olesea Stamate pe pagina sa de Facebook.

Deputata menționează că la etapa de urmărire penală, atunci cînd se colectează activ probele, se intervievează martorii și este important să se asigure că bănuitul nu ascunde probleme, nu influențează martorii, sau nu fuge din țară.

„Din acest motiv, în cazuri cînd un asemenea risc este, bănuitul este arestat, pentru un termen de 30 zile. În acest timp organul de urmărire penală întreprinde toate măsurile să adune toate dovezile cele mai importante, să intervieveze toți care cunosc sau au participat la infracțiune. După ce această muncă a fost făcută nu mai poate fi justificată în fața judecătorului menținerea în arest, și atunci bănuitul este plasat fie în arest la domiciliu, fie sub control judiciar ca să nu poată părăsi țara. Iar procurorul finalizează etapele de urmărire penală și trimite dosarul în judecată”, mai scrie deputata.


Totodată, Stamate menționează că atunci cînd judecătorul pronunța sentința de condamnare, inculpatul este arestat și plasat în penitenciar pentru a-și ispăși pedeapsa (dacă este condamnat la închisoare).

„Să fie ținută în arest o persoană bănuită, vinovăția căreia nu a fost încă contestată în instanța de judecată, este contrar legii, și contrar practicii CEDO. Statul nostru poate (și a fost) fi condamnat de CEDO pentru ținerea în arest pe termen exagerat de mare a persoanelor a căror vinovăție încă nu a fost constatată de instanță”.

„De aceea, stimați cetățeni, va rog sa înțelegeți ca atunci cînd citiți în presă că cineva a fost arestat iar ulterior plasat în arest la domiciliu sau control judiciar, asta nu înseamnă ca nu va fi tras la răspundere pentru faptele comise. Trebuie sa fie, și va fi, imediat ce va fi pronunțată sentința de condamnare. Și noi vrem ca marii hoți sa stea la pușcărie. Și vor sta. Dar legile trebuie respecte, în primul rînd de procurori și de judecători. Să fie investigate dosarele corect, eficient si cit de poate de rapid, și să avem primele sentințe de condamnare!”, a conchis Olesea Stamate.

Eă evenimentul care a stîrnit reacția societății în ultimele zile este reținerea fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon. Fostul șef de stat a fost plasat joi, 26 mai, în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Asta după ce a fost reținut marți, 24 mai, alături de cumnatul său, Petru Merineanu, în urma a cel puțin zece percheziții. Ultimul se află în arest preventiv în Penitenciarul 13.

Ex-președintele este bănuit de acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, pentru care riscă cel puțin trei ani de închisoare, corupere pasivă, trădare de patrie, care se pedepsește cu cel puțin 12 ani de detenție și de îmbogățire ilicită, pentru care ar putea face alți pînă la 7 ani de pușcărie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?