Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

SIS neagă că i-ar fi furnizat informații secrete fondatoarei "Open Dialog", Ludmila Kozlowska

5 ian. 14:33   Politică
4339 0

Reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate dezmint informația vehiculată în spațiul public precum că SIS i-ar fi furnizat Ludmilei Kozlowska, director al Fundației Open Dialog, materiale secrete ale serviciilor speciale poloneze.

Precizarea a fost făcută la solicitarea redacției Noi.md, după ce în unele surse mass-media, au apărut informații precum că Serviciile speciale moldovenești ar fi oferit acces la rapoarte secrete ale serviciilor secrete poloneze inculpatei ONG-iste Ludmila Kozlowska, cea care, în 2018, a fost acuzată de amestec în afacerile interne ale Republicii Moldova.

Presa poloneză scrie că, în timpul ședinței de judecată, Ludmila Kozlowska a recunoscut în mod direct că "serviciile speciale moldovenești acum democratice" i-au furnizat date secrete care conțineau "un raport secret al ABW [serviciile de informații] poloneze".

În răspunsul oferit portalului nostru de știri, reprezentanții SIS precizează că declarațiile Ludmilei Kozlowska sînt “eronate” și că instituția respinge orice insinuări la acest subiect.

„Menționăm că SIS nu i-a furnizat Ludmilei Kozlowska materiale secrete ale serviciilor speciale poloneze sau ale altor parteneri. Prin urmare, declarațiile acesteia, precum că a avut acces la asemenea documente sînt eronate. În context respingem cu fermitate insinuările și interpretările la acest subiect. SIS condamnă încercările de denigrare și dezaprobă tentativele de implicare în dispute cu substrat politic.


Instituția își reafirmă hotărîrea de a menține neutralitatea și echidistanța în activitatea cotidiană, fiind concentrată pe îndeplinirea misiunilor sale, care privesc exclusiv securitatea națională, cu respectarea strictă a legii”, se arată în comentariul Serviciului de Informații și Securitate.

Reamintim că în 2018, Ludmila Kozlowska a fost acuzată de guvernarea PD de atunci de finanțarea ilegală a partidelor din Moldova. În 2018, pe acest fond, a izbucnit un scandal politic. Ca urmare, activistei i-a fost refuzată intrarea în Belgia. Guvernul polonez a inclus-o pe Kozlovska în lista neagră, cerînd să i se interzică intrarea în UE. Ludmila Kozlowska și fundația sa au fost acuzate că lucrează pentru Rusia.

Totodată, actualele autorități moldovenești au negat că au primit fonduri de la Fundația reprezentată de Kozlowska cînd se aflau în opoziție. Acestea au recunoscut că fundația a plătit o singură dată biletele de avion pentru o deplasare la Bruxelles a membrilor PAS.

Menționăm că în februarie 2023, Parlamentul de la Chișinău a abrogat hotărîrea Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind imixtiunea Fundației „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) și a fondatoarei acesteia Ludmila Kozlowska în treburile interne ale Republicii Moldova. Potrivit vicepreședintelui Parlamentului Mihail Popșoi, acea Hotărîre adoptată de guvernarea PD a fost un instrument de hărțuire a partidelor politice de opoziție, conținînd substrat politic, iar abrogarea documentului este necesară pentru excluderea pe viitor a persecuțiilor politice.

5
4
0
2
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?