X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4060

SIS a transmis o nouă tranșă de dosare Agenției Naționale a Arhivelor

29 feb. 12:00   Societate
1865 0

Serviciul de Informații și Securitate continuă acțiunile de desecretizare a dosarelor stocate în cadrul Depozitului special de stat al instituției pentru a spori transparența instituțională și a facilita elucidarea și înțelegerea adevărului istoric al țării.

În acest sens, alte 2534 de dosare din perioada regimului sovietic au fost transmise de către Serviciul de Informații și Securitate Agenției Naționale a Arhivelor.

Din numărul total, 2304 sînt dosare judiciare inițiate în privința persoanelor care au fost supuse represiunilor politice în perioada regimului totalitar, care au trecut procedura de reabilitare la Procuratura Generală, ulterior fiind desecretizate de către Comisia departamentală a Serviciului.

Celelalte 230 sînt dosare administrative privind activitatea NKVD/KGB/MGB, precum și ordine și dispoziții interne cu date despre efectiv (ex. Приказы по личному составу КГБ при СМ МССР за 1960 г., Совершенно секретные приказы КГБ при СМ Молдавской ССР за 1961 г., Секретные приказы КГБ при СМ Молдавской ССР за 1978 г.).

Procesul de predare-primire a avut loc la 29 februarie, în baza Acordului interinstituțional de colaborare, semnat la 05 mai 2023. Acesta prevede transmiterea etapizată a documentelor de arhivă care fac parte din Fondurile Serviciului, în special, cele cu referire la represiunile politice din perioada sovietică, precum și a dosarelor privind activitatea administrativă a instituției coercitive sovietice din cadrul RSS Moldovenești.

1
0
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?