Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Serebrian: "Soluționarea conflictului transnistrean se va face exclusiv pe cale pașnică"

29 ian. 11:38   Politică
3156 0

"Moldova este determinată să soluționeze conflictul transnistrean exclusiv pe cale pașnică, poziție susținută și de Kiev", a declarat astăzi viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, și Ambasadorul cu Misiuni Speciale al Ucrainei responsabil de dosarul transnistrean, Păun Rohovei, în urma unei întrevederi la Chișinău.

Oleg Serebrian a remarcat că astăzi a fost evaluată situația dosarului transnistrean pe parcursul anului 2023.

„Situația este complicată și în permanentă schimbare. M-am referit și la stagnarea procesului de negocieri între Chișinău și Tiraspol înregistrată anul trecut. Am vorbit despre provocările în care sîntem atrași de Tiraspol, situația la frontiera moldo-ucraineană pe tronsonul transnistrean. Tiraspolul încearcă să demonstreze că Ucraina și R. Moldova ar planifica o acțiune împotriva regiunii.

Vă asigur că nu există niciun plan de sugrumare militară sau de alt fel a regiunii transnistrene. Unica soluție este reintegrarea plenară a regiunii în R. Moldova. Dorim doar aducerea graduală a acesteia în cîmpul legal. Orice alte scenarii nu pot fi luate în calcul. Soluționarea conflictului se va face doar pe cale pașnică și a dialogului. Domnul ambasador a reiterat sprijinul Ucrainei pentru această abordare a Chișinăului. Ucraina este un partener esențial în procesul de reglementare și apreciem sprijinul oferit pe această dimensiune”, a spus Oleg Serebrian, notează Noi.md cu referire la moldpres.

Păun Rohovei a subliniat că Ucraina este adeptul reglementării acestui conflict exclusiv pe cale diplomatică, prin tratative.


„Ucraina este și va fi parte componentă a tratativelor de reglementare a conflictului transnistrean. Astăzi, am constatat că actualul format internațional este nefuncțional. Principala cauză este prezența în cadrul acestuia a statului care nu are dreptul moral să participe la tratative. Vom susține inițiativele Chișinăului care au ca scop reintegrarea țării. Ucraina mizează pe reglementarea pașnică a acestui conflict”, a afirmat Păun Rohovei.

11
1
0
1
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?