Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Sandu: Trebuie o colaborare mai bună cu țările unde sunt marii corupți

14 dec. 2022,, 16:45   Politică
3754 1

Președintele R. Moldova Maia Sandu califică drept important pasul făcut de Statele Unite și mai recent de către Marea Britanie, de a-i include în lista sancțiunilor pe fugarii Ilan Șor și Vlad Plahotniuc.

Totuși, șefa statului subliniază că R. Moldova depinde de jurisdicțiile țărilor unde se află marii corupți și spune că e nevoie de o mai bună colaborare cu acestea, transmite Știri.md.

„Depindem de jurisdicțiile acestor țări. Ne-am bucurat să vedem că cel puțin doi din marii corupți ai Republicii Moldova au fost incluși în lista sancțiunilor de către Statele Unite și mai recent de către Marea Britanie. Este un pas important. Includerea lor în această listă de sancțiuni face mai dificilă folosirea banilor furați de la cetățenii Republicii Moldova și folosiți astăzi tot împotriva cetățenilor Republicii Moldova. Dar asta nu este suficient. E important să avem o colaborare mai bună și cu țările unde acești mari corupți sînt acum ca să putem să îi aducem în țară și să poată să se prezinte în fața justiției.

E tare important pentru noi să recuperăm fondurile care au fost furate. sînt jurisdicții care cooperează și sînt jurisdicții mai puțin cooperante. Pe lupta împotriva corupției avem sprijinul Statelor Unite, avem o colaborare bună cu Franța, avem o colaborare foarte bună cu Romînia. Sper să reușim să avansăm în colaborarea cu Marea Britanie”, a spus șefa statului.

Maia Sandu remarcă faptul că sînt și jurisdicții mai puțin cooperante și a sugerat ideea creării unui forum pe subiectul recuperării bunurilor.


„Poate vom face un forum internațional Pe subiectul recuperarea bunurilor și resurselor furate de la Republica Moldova, așa încît să putem să aducem toate jurisdicțiile și să avem o discuție sinceră acolo și cu cei care ne ajută și cu cei care nu prea.

Reporter: Să îi puneți la masă și poate îi convingeți pe unii?

Exact. Poate asta ne ajută să ne mișcăm mai repede. Între timp, e important ce se întîmplă și acasă, cît de puternică este procuratura noastră. Am început reforme acolo. Pe de o parte trebuie să facem reformele și în același timp trebuie să reușim să avansăm pe aceste anchete, pe dosarele de mare corupție. Oamenii așteaptă rezultate și aceste rezultate trebuie să apară”, a spus președintele.

9
2
0
0
15

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?