Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Sandu: „Plahotniuc politician, o insultă la adresa democrației”

1 apr. 2022,, 18:56   Politică
2798 0

Șefa statului, Maia Sandu, susține că Plahotniuc nu poate fi numit un politician, aceasta fiind o insultă la adresa democrației.

„Plahotniuc este un hoț, a comis abuzuri, a încălcat legea și din perspectiva asta ducem discuțiile cu Interpol”, spus Sandu, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă Moldova, transmite Noi.md cu referire la Unimedia.info.

„Nu cred că Plahotniuc poate fi numit un politician, să-l numești pe Plahotniuc politician e o insultă la adresa democrației.

Pentru noi e o decizie neclară de ce în 2020 a decis să îl scoată din lista celor care sînt urmăriți, dar asta nu înseamnă că vom renunța”, a declarat Sandu.

Președinta Maia Sandu consideră cel puțin ciudată lipsa de decizie a Biroului Internațional Interpol în privința lui Vladimir Plahotniuc. Organele de drept ale Republicii Moldova de cîțiva ani solicită darea lui Plahotniuc în căutare internațională, însă Interpol nu oferă vreun răspuns.


Vlad Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în iunie 2019, cînd Guvernul Filip și-a anunțat demisia. Liderul PD de atunci scria că „are nevoie de timp pentru a-și securiza familia”, dar nu a mai revenit în țară.

Mai bine de un an, oligarhul fugar s-a aflat pe teritoriul Statelor Unite, unde a solicitat și azil politic, cerere respinsă însă de autoritățile acestui stat.

În pragul alegerilor prezidențiale din toamna lui 2020, Plahotniuc a părăsit SUA și a ajuns în Turcia.

Deși organele de drept ale Republicii Moldova a solicitat informații și extrădarea lui Plahotniuc, acestea au rămas deocamdată fără vreun răspuns. Plahotniuc se află, potrivit mai multor surse, în partea controlată de Turcia a Ciprului, zonă „unde nu te ajunge justiția”, după cum afirmă experții.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?