X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Sandu, despre activitatea Guvernului Recean: „Pe partea economică, lucrurile sunt complicate”

19 iun. 2023,, 08:15   Politică
2687 2

Realizările de pînă acum ale Guvernului Recean sînt cele care pot fi observate, „ceea ce nu se vede, nu a reușit”.

O spune președinta Maia Sandu, potrivit căreia Executivul a reușit să facă față riscurilor de securitate cu care Republica Moldova s-a confruntat în această primăvară. Șefa statului a mai remarcat că pe partea economică, „lucrurile sînt mai complicate”. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 15 iunie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, notează Noi.md.

„Guvernul are altă treabă decît să umble cu rapoarte la 100, 150, 200 de zile. Eu cred că ceea vedeți, e ceea ce a reușit. Ceea ce nu se vede, nu a reușit.

Eu cred că Guvernul acesta a reușit să facă față riscurilor de securitate, cu care ne-am confruntat în această primăvară, pentru că au fost riscuri reale, confirmate și de Casa Albă, și de alți parteneri de dezvoltare. Noi am reușit să trecem destul de ușor. Instituțiile au fost vigilente, au lucrat, în pofida pretențiilor pe care le avem că iată nu reușesc pe sancționarea celor care aduc bani în țară.

Pe partea de securitate, eu cred că noi sîntem într-o situație relativ stabilă și asta este important, pentru că oamenii vor să știe că pot dormi liniștiți în casele lor”, a spus Maia Sandu.


Șefa statului a menționat că există încă multe probleme de rezolvat.

„Pe partea economică, lucrurile sînt complicate și nu aveau cum să nu fie complicate. Avem acest impact al războiului, am avut o politică de combatere a inflației, care evident că are consecințe pe economie, o să vedem pe ce perioadă, dar consecințele le simțim deja. Asta cred că este cel mai complicat, de asta Guvernul a anunțat și eu am confirmat acest lucru că e important să ne axăm pe două lucruri - securitate și susținerea economiei, să susținem întreprinderile mici și mijlocii ca să reziste, să nu se închidă, pentru că trebuie să reușim să ne menținem, chiar dacă avem acest război la hotar, care pune presiuni mari pentru noi.

Sunt multe probleme în continuare. Se întîmplă multe lucruri pe infrastructură, avem multe proiecte de infrastructură, care sînt în desfășurare și la nivel național, și la nivel de localități.

Se lucrează pe mai multe dimensiuni, este nevoie să consolidăm capacitatea instituțiilor statului, este un mesaj pe care-l primim de la UE”, a declarat președinta.

În ceea ce privește situația din domeniul educației, Maia Sandu a subliniat că există anumite evoluții. Cu toate acestea, a recunoscut că există încă provocări în ceea ce privește reforma învățămîntului general, în special pregătirea și motivarea profesorilor.

„Evident, trebuie să vedem care vor fi evaluările reformei pentru învățămîntul superior, dar cred că acolo, anumite lucruri se întîmplă, se vor consolida instituțiile, vor deveni mai puternice, au resurse mai mari, încă se întîmplă aceste comasări, dar cred că vom vedea un rezultat pozitiv acolo. Pe învățămîntul general, problema mare rămîne în continuare această reformă a modului în care se pregătesc și se motivează profesorii.

Ministerul a promis să vină cu un proiect în curînd, împreună cu Guvernul, pentru ca să avem instrumente de formare a profesorilor care deja sînt în sistem și de motivare, dar aici e mai complicat. Atunci cînd economia este afectată de atît de mulți factori negativ, e greu să avem suficiente resurse pentru a crește salariile semnificativ, dar trebuie să facem acest lucru, să găsim resursele, dar ele trebuie să meargă mînă în mînă cu îmbunătățirea procesului de formare continuă a profesorilor, eu cred că asta este foarte important”, a conchis președinta.

Guvernul Recean a fost învestit în funcție pe 16 februarie 2023, la scurt timp după ce Guvernul Gavrilița a demisionat.

2
0
0
0
27

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?