Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Republica Moldova a reușit în 2022 să demonstreze lumii întregi deschiderea și afecțiunea pentru poporul ucrainean

2 ian. 2023,, 14:00   Politică
8920 2

Cu un război la hotar și cu riscuri de securitate iminente, Republica Moldova a reușit în 2022 să demonstreze lumii întregi deschiderea și afecțiunea pentru poporul ucrainean în vremuri tragice. În acest an, s-a dus și o diplomație anticorupție, fiind sancționați criminalii fugari, se arată în raportul anual al activității diplomatice, prezentat de Ministerul de Externe.

Cea mai mare realizare în 2022 rămîne a fi obținerea statutului de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană.

„Republica Moldova a fost conectată în 2022 la sistemele de transport și cel energetic al Uniunii Europene prin sincronizarea sistemului energetic național la cel european. A fost semnat acordul privind facilitarea transportului terestru de mărfuri. Pe lîngă aceasta, Republica Moldova a contribuit activ la implementarea coridoarelor de solidaritate cu Ucraina și a atras asistență financiară din partea Uniunii Europene atît pentru gestionarea fluxului de refugiați, cît și pentru reducerea vulnerabilității energetice a țării”, se arată în raportul MAEIE.

Ministerul de Externe menționează și fortificarea parteneriatelor strategice. Aliatul principal rămîne a fi România.

„Împreună cu România sîntem uniți în condamnarea acestui război. Rămînem uniți în dezvoltarea conectivității. Am pornit procesul de aderare la UE, diplomațiile ambelor state lucrează coordonat și cu obiective comune. Poduri, roaming, interconexiunea conductelor de gaz și electricitate, asistența română – toate acestea sînt resimțite de către fiecare cetățean”, concluzionează raportul.


În 2022 au avut loc 87 de întrevederi bilaterale cu miniștrii de externe din 44 de state ale lumii, fiind aprofundată colaborarea și cu alți parteneri strategici. ”Printr-un efort interinstituțional comun am desfășurat la Berlin, București și Paris trei ediții ale Platformei de sprijin a Republicii Moldova, co-fondată de Franța, Germania și România, cu participarea a peste 40 de țări, inclusiv din UE, G7, organizații internaționale și instituții financiare”, se mai arată în raport.

La fel, Chișinăul a dus și o diplomație anticorupție. Statele Unite și Marea Britanie au sancționat persoane corupte și entități afiliate acestora care, de-a lungul anilor, au lipsit Republica Moldova de resurse și au împiedicat dezvoltarea economică a acesteia.

6
0
0
1
24

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?