X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Reacția Biroului de reintegrare la acuzațiile Tiraspolului că ar crea impedimente antreprenorilor transnistreni

21 apr. 2022,, 16:45   Politică
2728 0

Biroul de reintegrare precizează în contextul unor acuzații ale Tiraspolului, privind o presupusă restricționare intenționată a importului diferitor categorii de mărfuri în regiune, că dificultățile evocate sînt generate în mod deliberat și artificial chiar de către decidenții de-facto de la Tiraspol. Aceștia recurg la diverse precondiții pentru a nu se conforma la rigorile cadrului normativ național și la angajamentele internaționale în vigoare.

Potrivit Biroului de reintegrare, agenții economici din regiune sînt înregistrați și dețin licențe de activitate emise de organele naționale competente. Totodată operațiunile comerciale interne și externe ale acestora se desfășoară în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.

Instituția informează că autoritățile constituționale de la Chișinău acordă toată asistența posibilă antreprenorilor din raioanele de est ale RM și întreprind toate eforturile disponibile în vederea încadrării activității acestora în spațiul economic și comercial unic.

„Specificăm, că din partea antreprenorilor se remarcă buna înțelegere, receptivitate și disponibilitate de a respecta standardele și cerințele consfințite la nivel național și internațional. Cu regret, tentativele Tiraspolului de a conferi o conotație politică proceselor și de a contura percepția funcționării unor spații normative paralele, cu impuneri de reguli și de nomenclatoare neconforme legal și neaprobate în modul stabilit, complică viața cetățenilor și activitatea întreprinzătorilor de pe ambele maluri ale Nistrului” se arată într-o notă informativă a instituției.

Biroul de reintegrare mai precizează că Chișinăul niciodată nu a instituit măsuri de așa-zise „blocade economice” și nu implementează abordări discriminatorii în raport cu mediul de afaceri din regiune, iar respectarea exigențelor legislației în vigoare se solicită în mod echitabil pe ambele maluri, inclusiv din perspectiva menținerii unei concurențe loiale. La momentul actual peste 70% din tranzacțiile comerciale ale companiilor din regiune sînt efectuate cu malul drept și cu statele-membre ale Uniunii Europene, ceea ce impune și rigorile de conformitate corespunzătoare.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?