X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Parlicov: Ministerul Energiei nu are o comunicare cu Gazprom

30 mar. 10:15   Societate
2024 0

Ministerul Energiei nu are o comunicare cu Gazprom, iar Moldovagaz este în permanentă legătură cu gigantul energetic, susține Victor Parlicov.

Ministrul a declarat în cadrul unei emisiuni difuzate la Exclusiv TV că actualmente compania din Rusia nici nu ne livrează suficient gaz, dar nici nu reziliază contractul cu țara noastră, notează Noi.md cu referire la realitatea.

Parlicov a mai spus că țara noastră își îndeplinește obligațiile contractuale. În opinia sa, Gazprom este cointeresat să furnizeze în continuare gaz în stînga Nistrului.

„Toată lumea e conștientă că, legat de Transnistria, cei de la Gazprom sînt interesați să continue să furnizeze gaz chiar și gratuit în stînga Nistrului. Noi avem viziunea noastră cu privire la integrarea regiunii în cadrul Republici Moldova și asta nu vizează un șantaj. Dacă am vrea să-i strangulăm, nu este atît de greu. Pur și simplu renunțăm să mai cumpărăm energie cîteva luni și le facem probleme mari”, punctat Parlicov.

Actualmente, Chișinăul achiziționează majoritatea curentului electric de la centrala de la Cuciurgan, amplasată în partea stîngă a Nistrului. Prețul este de 66 de dolari pentru un MW. Centrala produce curent cu gazul gratuit de la Gazprom, iar enclava folosește banii pentru achitarea salariilor și plăților sociale în regiune.


Contactul cu centrala de la Cuciurgan este valabil pînă la sfîrșitul anului 2024, iar cu Gazprom – pînă în 2025. Centrala din stînga Nistrului este controlată de grupul rusesc INTER RAO.

4
0
1
1
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?