Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Popescu: „Urmează ca cele 27 de state membre să ofere acest statut de candidat unanim"

14 iun. 2022,, 07:05   Politică
2933 0

Ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, a declarat că cei doi pași mari în direcția integrării Uniunii Europene sînt că cele 27 de state membre să ofere acest statut de candidat unanim, dar și cu implimentarea anumitor reforme suplimentare. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii În PROfunzime cu Lorena Bogza.

„Astăzi, în Colegiul Comisarilor Europeni s-a discutat fără a se face publice concluziiile, recomandările Comisiei Europene că reacție la întrebările pe care le-am completat noi că răspuns la acest chestionar. Deocamdată, nu știm exact care vor fi formulările sugerate, ceea ce este foarte clar că Republica Moldova în aceste ore și zile va întreprinde cîțiva pași importanți. Noi ne așteptăm la semnale foarte pozitive din partea UE,” a spus Nicu Popescu.

Totodată, ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, a menționat că etapele următoarele sînt pe 17 iunie. Unde se vor face publice recomandările și viziunea să a modului cum urmează să evolueze relațiile cu Republica Moldova, în vederea depunerii cererii de aderare.

„Statele membre ai UE vor discuta timp de cîteva zile aceste recomandări ai Comisiei Europene și pe 24 iunie vor reveni cu o recomandare per ansamblu a întregii UE. Noi sperăm evident să obținem o perspectiva clară de aderare, deci o recunoaștere și o promisiune oferită Republicii Moldova că noi vom adera la UE și sperăm să ne poziționăm foarte bine că să devenim stat candidat la aderare astfel încît la o etapă ulterioară să putem începe negocierile de aderare,” a adăugat Popescu.

De asemenea, acesta menționează că Republca Moldova mai are de lucru, înaintea începerii negocierilor de aderare și acum se aștepta să vedem care sînt acele lacune identificate în urmă analizei răspunsurilor la chestionare pe care trebuie să ne concetram.


„Deci, la modul practic noi așteptăm de la Comisia Europeană un set de condiții, care reies din lacunele identificate din justiție, lupta anticorupției, mediul de afaceri plus mai pot fi și anumite domenii legislative care nu neapărat sînt problematice, dar nu s-au adaptat cadrului legislativ. La modul practic, Comisia Europeană trebuie să ne propună domenii prioritare de reforme pe care urmează să le implementăm,” a mai adăugat Nicu Popescu.

Ministrul Afacerilor Externe, susține că noi sîntem în pragul obținerii unei liste care este posibil să o implimentam relativ rapid și care ne va permite să devenim stat candidat. Este absolut clar că în următoarele săptămîni Republica Moldova va face doi, trei pași enormi în direcția aderării la UE pe care ne dorim de zeci de ani și pe care nu ne erau oferiți.

Transformarea unei țări pentru a o pregăti de aderare la UE durează, acest proces poate dura pînă la 10 ani, chiar și 12 ani, totul depinde de voință cetățenilor Republicii Moldova și clasei politice să implimenteze aceste reforme. Cetățenii Republicii Moldova înțeleg foarte clar că viitoul și prosperitatea țării, democrația noastră, securitatea noastră poate fi asigurată în și alături de UE,” a mai declarat ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu.

La dată de 11 aprilie, Republica Moldova a primit chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la Uniunea Europeană, după ce Comisarul european, Oliver Varhelyi, i-a înmînat chestionarul ministrului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu.

Pe 22 aprilie, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, împreună cu miniștrii a trimis prima parte a chestionarului completat de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova. Documentul a fost înmînat de șefa statului, ambasadorului UE, Janis Mazeiks.

Pe 12 mai, Republica Moldova a transmis a două parte a chestionarului de aderare la Uniunea Europeană. La evenimentul de inaugurare a noului sediu al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, prim-ministrul Natalia Gavrilita a transmis chestionarul ambasadorului Delegației, Janis Mazeiks.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?