X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Popescu: „Suportul oferit de Consiliul UE va întări furnizarea de echipamente non-letale”

1 iul. 2022,, 17:30   Politică
2950 0

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, salută decizia Consiliul European care a adoptat un suport financiar în valoare de 40 de milioane de euro în beneficiul Forțelor Armate ale Republicii Moldova. Acesta susține că asistența financiară a fost posibilă datorită echipei Ministerului Apărării și a reprezentanților Uniunii Europene.

„Salut decizia Consiliului Uniunii Europene care a adoptat asistență suplimentară în cadrul Facilității europene pentru pace în valoare de 40 de milioane de euro în beneficiul Forțelor Armate ale Republicii Moldova. Suportul oferit va întări capacitățile unităților de logistică, mobilitate, comandă și control, apărare cibernetică, recunoaștere aeriană fără pilot și comunicații tactice ale Forțelor Armate prin furnizarea de echipamente non-letale și servicii relevante, inclusiv instruire legată de echipamente menționate”, scrie ministru într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Nicu Popescu susține că asistența financiară va completa suportul de 7 milioane de euro adoptată în decembrie 2021, care consolidează capacitățile Serviciului Medical Militar și Batalionului de Inginerie al Forțelor Armate.

„Este un rezultat comun cu echipa Ministerului Apărării și o dovadă în plus a contribuției Uniunii Europene la capacitățile țării noastre de a-și consolida securitatea națională, stabilitatea și reziliența”, mai precizează ministrul de Externe.

Reamintim că joi, 30 iunie, Consiliul European a adoptat o măsură de asistență în cadrul Instrumentului European pentru Pace (IEP) în valoare de 40 de milioane de euro în beneficiul Forțelor Armate ale Republicii Moldova.


Instrumentul European pentru Pace a fost înființat în martie 2021 pentru a finanța toate acțiunile Politicii Externe și de Securitate Comună (PESC) în domeniile militar și de apărare, cu scopul de a preveni conflictele, de a menține pacea și de a consolida securitatea și stabilitatea internațională. În special, Instrumentul European pentru Pace permite UE să finanțeze acțiuni menite să consolideze capacitățile statelor terțe și ale organizațiilor regionale și internaționale în ceea ce privește chestiunile militare și de apărare.

Amintim că săptămîna aceasta, secretarul de stat al Ministerului Apărării al Republicii Moldova, Valeriu Mija, a anunțat că ajutorul promis Moldovei din Fondul European de Apărare în valoare de 40 de milioane de euro va dubla bugetul Ministerului Apărării al Republicii.

Potrivit acestuia, programul de modernizare a armatei, aprobat în 2018, prevede o creștere a nivelului de mobilitate, putere de foc și protecție. Modernizarea armatei moldovenești are loc și în cadrul programului Parteneriatul NATO pentru Pace și al Inițiativei de Consolidare a Capabilităților de Apărare (DCBI). Prima fază a programului de cooperare s-a încheiat cu aprobarea strategiei naționale de apărare a Republicii Moldova și a strategiei militare. A doua etapă presupune acordarea de asistență, inclusiv din fondul fiduciar special al alianței.

„Noi nu ne înarmam, ne modernizăm – acestea sînt lucruri diferite. Avem echipamente sovietice mai potrivite pentru strategiile secolului al XX-lea, prin urmare, în 2018, planurile de modernizare a armatei au fost incluse în strategia de apărare națională, pentru asigurarea mobilității acesteia, asigurată protecția împotriva tancurilor și a spațiului aerian”, a declarat Valeriu Mija la TVR Moldova.

Potrivit acestuia, Moldova nu are industrie militară, așa că țara este nevoită să apeleze la Occident pentru ajutor.
"În condițiile în care bugetul Ministerului Apărării este de aproximativ 50 de milioane de dolari, asistența externă de 40 și 7 milioane de euro este semnificativă. Trebuie să înțelegeți că asistența va fi bilaterală – din țările care au producție militară", a adăugat Valeriu Mija.
La rîndul său, viceministrul rus de Externe, Andrei Rudenko, a declarat reporterilor mai devreme că intențiile NATO de a furniza arme Moldovei ridică Moscovei semne de întrebare.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?