Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Pentru ce fel de război pregătește Moldova Liz Truss?

25 mai. 2022,, 11:30 (reactualizat 25 mai. 2022,, 19:34)   Analitică
13003 0

Zilele trecute agenția Bloomberg a anunțat că reglementarea conflictului din Ucraina este împiedicată de trei membri ai guvernului Regatului Unit: primul ministru al Marii Britanii Boris Johnson, șeful de la ministerul apărării Ben Wallace și ministra de externe Liz Truss.

“Reglementarea prin negocieri pare unica metodă de a pune capăt violențelor și suferințelor în Ucraina. Totuși, aproape neobservat pentru lume, calea spre încetarea focului este complicată de la distanță de unele părți beligerante: trei demnitari sus-puși din guvernul Regatului Unit”, - scrie Bloomberg.

De altfel, se vede că doar Ucraina este prea puțin pentru acești trei “demnitari sus-puși din guvernul Regatului Unit ” și pentru colegii lor de peste ocean. Zilele trecute șefa MAE britanic Liz Truss, apoi și președintele comitetului pentru afaceri externe al Camerei reprezentanților din Congresul SUA Gregory Meeks, care a vizitat Chișinăul cu un grup de congresmeni americani, și-au declarat disponibilitatea de a pompa în Republica Moldova armament, pentru ca ea să se poată “apăra de Rusia”. E destul doar ca Chișinăul oficial să o ceară.

“Zîne” pentru Cenușăreasă - Moldova

Pe 27 aprilie, în alocuțiunea rostită la ceremonia consacrată jubileului de 30 de ani ai Statului Major al Armatei naționale și Zilei Drapelului de Stat, președinta Maia Sandu a declarat că, în timp ce la hotarele țării este în toi un război, e necesar să investim în armată, asta e important pentru stat, infrastructură, securitate. “Moldova trebuie să preia experiența altor state neutre privind fortificarea forțelor armate”, - a spus ea.


Și prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat recent că fără sprijinul Occidentului RM nu va putea rezista mult timp “în cazul unei agresiuni din partea Moscovei ”. Ce-i drept, a adăugat ea, la moment nu există un risc nemijlocit de extindere a acțiunilor militare asupra țării noastre.

Imediat după ce președinta și prim-ministra și-au rostit alocuțiunile, au și apărut două “zîne”, gata să îndeplinească doleanțele Maiei Sandu și ale Nataliei Gavrilița.

Pe 20 mai, Liz Truss, șefa externelor Marii Britanii, într-un interviu pentru The Telegraph a declarat că “vecinii vulnerabili” ai Ucrainei, și anume Moldova, pentru a se apăra trebuie să fie “echipați conform standardelor NATO”. Truss a spus că Marea Britanie discută cu aliații din NATO posibilitățile de a sprijini așa țări, care nu-s în stare să-și asigure apărarea în cazul unei invazii militare. De aceea, a menționat șefa MAE britanic, livrările de echipamente militare în Ucraina, discutate de Londra cu Varșovia, “pot fi aplicate și pentru alte țări vulnerabile, cum este Moldova”. “Pentru că din partea Rusiei vine un mare pericol și trebuie să fim siguri că ele dispun de echipamente conform standardelor NATO. Asta discutăm cu aliații noștri ”, - a subliniat Truss.

A doua zi, pe 21 mai, disponibilitatea de a începe livrarea armamentului în Republica Moldova au declarat-o și Statele Unite.

În cadrul vizitei oficiale a unui grup de congresmeni americani la Chișinău, președintele comitetului pentru afaceri externe al Camerei reprezentanților din Congresul SUA Gregory Meeks a declarat că, dacă din partea Chișinăului oficial va veni o solicitare privind livrarea armamentului, aceasta va fi satisfăcută.

“Cum am mai spus, SUA va sprijini Moldova. Credem că pentru voi este important să știți că aveți în SUA un prieten și un aliat, iar noi vom fi alături de prietenul și aliatul nostru și vom munci împreună cu el ”, - a spus congresmenul american și a adăugat, că deocamdată nu vrea să discute nomenclatorul posibilelor livrări, deoarece “nu vreau să depășesc cadrul celor , ce va cere de la noi conducerea Moldovei ”.

Pe 23 mai, Andrei Rudenco, șef-adjunct al MAE din Federația Rusă, a declarat că Rusia va urmări atent reacția autorităților moldovene la declarația privind posibilele livrări de armament din țările NATO în Moldova. “Ne uimesc nu declarațiile Marii Britanii, ci o posibilă reacție a Chișinăului. Dar vom urmări reacția la aceste anunțuri, pentru că în Constituția Moldovei este stipulat clar statutul eu neutru de nealiniat ”, - a spus Rudenco și a adăugat, că posibilele livrări de armament în Moldova “ridică semne de întrebare părții ruse ”.

În scurt timp după declarația lui Rudenco, a apărut și reacția așteptată a Chișinăului: Ministerul afacerilor externe și integrării europene a ieșit cu o declarație cuprinzătoare, dar care așa și nu a răspuns la principala întrebare a agendei – ce e cu armamentul de la NATO?

Unii experți însă au văzut în acest document confirmarea faptului, că discuțiile cu partenerii occidentali privind posibilele livrări de armament și echipamente militare au loc, deși MAEIE a tot încercat să spună că în sfera securității și apărării Republica Moldova colaborează cu mulți parteneri, însă “un element central al acestei colaborări este importanța respectării principiului constituțional de neutralitate a Republicii Moldova de către toate părțile interesate ”.

Astfel, în declarație se spunea că colaborarea RM cu NATO are loc în cadrul programului “Parteneriatul pentru pace” și “scopul acestui dialog este participarea la eforturile de păstrare a păcii și securității internaționale, dar și asigurarea capacităților de apărare necesare forțelor armate pentru a combate amenințările potențiale la adresa securității”. “Aceste acțiuni fac parte din sarcinile privind promovarea intereselor noastre naționale”, - a concretizat Daniel Vodă, secretarul de presă al MAEIE.

Al doilea front va fi deschis în august ?

“NATO îi promite M.Sandu armament pentru “un război cu Putin”. Și dacă promite, NATO face. Au spus că vor ajuta inclusiv cu armament, înseamnă că vor ajuta ”, - a scris jurnalistul și analistul politic Dmitrii Ciubașenco.

Dar la ce bun doi actori principali, din umbră, ai conflictului ruso-ucrainean - Marea Britanie și SUA - se preocupă de aprovizionarea Republici Moldova cu arme, deși Ucraina este cea care le cere armament în fiecare zi?

Cum se vede, după eșecul FAU la Mariupol și întărirea trupelor armate ruse pe frontul de est, Londra și Washington au început să pregătească mai multe “alte fronturi” împotriva Rusiei. Canalele de telegram ucrainene scriu că după cedarea “Azovstal” a căzut simțitor moralul armatei ucrainene. Și mesajul propagandistic ucrainean cum că “nu a fost o predare, ci o evacuare, în scurt timp combatanții noștri vor fi schimbați” – nu prea ține. 2,4 mii de militari selecți au devenit prizonieri. După Mariupol, într-o încercuire tactică și un posibil cazan se poate pomeni gruparea de 12 mii a FAU de pe direcția Severodonețk. Civili din apărarea teritorială deja au fost trimiși în prima linie, căci rezerve nu mai există.

Ostașii unor unități văd aceste lucruri și au început să înregistreze adresări deschise către președinte, căruia îi comunică starea reală a lucrurilor pe front (comandanții au părăsit unitățile care le-au fost încredințate și au mers în spatele frontului, militarii nu mai au muniții, armament, produse alimentare, mulți nu au ținut arma în mîini) și refuză să îndeplinească sarcinile de luptă.

În general, grupul de consilieri NATO, care potrivit ct ucrainean “Резидент” demult activează la Statul Major al FAU plănuind operațiunile militare, și cu care oficialii militari locali în ultimul timp “se confruntă din cauza atitudinii generalilor SUA față de trupele noastre, pe care le trimit, pe post de carne de tun, spre sacrificare pe frontul de est”, are nevoie de victorii PR și de alte fronturi pentru a sustrage o parte din forțele rusești de pe direcția principală (de est).

Probabil de aceea, a anunțat pe 22 mai publicația britanică The Guardian, spre hotarul cu Belarus au fost aduse trupe ucrainene suplimentare “pe fundalul semnelor de atac”. Președintele Zelensky a adresat sau intenționează să adreseze președintelui Poloniei Duda cererea de a introduce armata în Ucraina de Vest, iar în paralel a anunțat un proiect de lege privind posibilitățile extinse pentru cetățenii Poloniei în Ucraina. Iar Marea Britanie și SUA se arată îngrijorate de livrările de armament “conform standardelor NATO” în Moldova, vecina “vulnerabilă ” a Ucrainei, deoarece “Putin intenționează să o atace”.

The Telegraph, prin publicarea interviului cu Liz Truss, a descifrat formularea “conform standardelor NATO”. “Aceasta va include livrarea de către membrii alianței a echipamentelor moderne pentru a înlocui echipamentele din epoca sovietică și instruirea privind utilizarea lor”, - scrie publicația.

Evident, Republicii Moldova i se va propune, contra plată desigur, nu armament modern, da din cel “deja utilizat”. Parcă e “standard NATO”, însă foarte învechit. Astfel Londra și Washington vor soluționa încă o problemă importantă: pe fundalul acutizării relațiilor cu Rusia aliații se vor reînarma activ, iar armamentul vechi trebuie dat cuiva, căci distrugerea munițiilor și armelor scoase din uz costă bani grei. Așa că partenerii occidentali deschid linii de ajutor tehnic sau scheme de genul “cereale în schimbul armamentului” pentru achiziționarea armamentului învechit și a tehnicii militare pentru așa țări ca Ucraina sau Moldova.

Ar fi bine să greșim, însă recentele evenimente și declarații arată că în Republica Moldova lucrurile evoluează conform metodologiei ucrainene: promisiunea de a livra armament occidental, învechit din punct de vedere tehnologic, pentru a apăra țara de “agresiunea lui Putin”, sosirea pe teritoriul RM a unui număr de militari NATO chipurile pentru instruire în vederea utilizării acestuia. Apoi și la Statul Major al Armatei naționale va apare “grupul de consilieri occidentali”, care va începe să comande generalilor moldoveni și să planifice operațiuni militare.

Conform unor semnalmente indirecte, un al doilea front convențional ar putea fi deschis în Transnistria la finele verii.

Ct “Резидент” scrie că Pentagonul a recomandat Ucrainei să dubleze forțele armate pentru a putea începe contraofensiva pe frontul de est în iulie-august. E logic ca în același timp să fie organizată o escaladare și pe alte direcții.

Anume în iulie-august în Ucraina urmează să ajungă armele grele și armamentul din lista Pentagonului în cadrul pachetului fără precedent de ajutor al SUA în sumă de 40 mlrd. de dolari (sisteme de rachete ghidate cu laser, radare anti-artilerie, sute de mașini blindate, peste 700 de drone Switchblade etc.). Recent, Deutsche Welle a comunicat că tot în iulie în Ucraina vor ajunge primele 15 tunuri aeriene autopropulsate “Gepard” din arsenalele nemțești.

Și nu putem trece cu vederea strania afirmație a președintei Maia Sandu , care pe 11 mai a declarat în emisia postului TVR Moldova, că Republica Moldova ”nu are motive să vorbească despre un risc în următoarele o lună-două ”.

Dacă e să credem canalelor ucrainene de telegram, serviciul secret britanic Mi6 a anunțat Oficiul președintelui ucrainean, că în decurs de o lună Rusia a transferat în Transnistria prin Moldova 3000 de militari. Transferarea s-a făcut în grupuri mici de 5 – 7 persoane, prin zboruri civile. La fel, Oficiul președintelui Zelensky a fost prevenit, că Rusia pregătește debarcarea unui desant în Transnistria, dacă FAU vor începe o campanie împotriva RPN. Iar forțelor armate rusești, dislocate pe malul stîng, li s-a ordonat să restabilească aerodromul militar și tehnica din Tiraspol.

Revenco își dorește să fie “scut de apărare” pentru UE

La începutul războiului din Ucraina, nedeclarat de niciuna dintre părți, Chișinăul oficial a ocupat o poziție clară și fermă – “condamnăm agresiunea Rusiei, sprijinim Ucraina, o vom ajuta cu ce putem, dar avem un stat neutru, nu vom participa în conflicte militare și nu vom adera la sancțiunile UE și SUA contra Rusiei ”.

Cel puțin, în seara zilei de 24 februarie (ziua în care a început “operațiunea specială” a Rusiei) președinta Maia Sandu a apărut în fața poporului în emisia Televiziunii Publice și a declarat: “Neutralitatea este consfințită în Constituție. Pentru neutralitate au votat cetățenii. Ne este greu, avem o țară neutră și pașnică, și eu sper că de acest lucru se ține cont. Republica Moldova este un meleag minunat, noi vrem ca el să fie al nostru în continuare și aici să domnească pacea”.

După această declarație au urmat întrevederi cu deputații și opoziția extraparlamentară, în cadrul cărora șefa statului a chemat la unire, pentru a asigura securitatea țării și a cetățenilor ei. Dar ulterior poziția Chișinăului oficial a devenit vagă.

Acum președinta Maia Sandu se lamentează că Moldova este un stat neutru. Moldovenii, spune ea la televizor, optează pentru neutralitate “posibil pentru că au fost dezinformați că așa e bine ”. Dar “această neutralitate, care este încălcată decenii în șir, căci în Transnistria se află trupe rusești, ne face foarte vulnerabili. Neutralitatea nu ne oferă apărare sută la sută ”.

Declarații și mai interesante a făcut zilele trecute Ana Revenco, ministra afacerilor interne. Pe 18-20 mai ea se afla într-o vizită oficială în România, unde a vizitat expoziția de arme și echipamente militare Black Sea Defense, Aerospace & Security din București, și a concretizat că a venit pentru a afla despre tehnologiile avansate în domeniul supravegherii frontierelor, controlului și managementului comunicațiilor speciale.

În cadrul vizitei, șefa MAI din Moldova a declarat că riscurile potențiale pentru Moldova țin în special de Transnistria. “Noi urmărim și analizăm în continuare situația din Transnistria, facem permanent schimb de informații cu partenerii noștri. Avem deja pregătite planuri pentru situații neprevăzute. Evident, asta înseamnă o mobilizare mult mai mare în interiorul țării și recalibrarea parteneriatului strategic în afara țării, pentru a preveni și a contracara orice amenințare la adresa securității RM”, - a spus ministra afacerilor interne.

Canalele de telegram au mai atras atenție frazelor sale cum că “ conturăm mai multe scenarii, apreciem riscurile, avem și scenarii de imixtiune, lucrăm asupra previziunilor” și “dorim și putem fi scutul de apărare (?) pentru UE, anume de aceea ne mișcăm împreună”.

Și Igor Grosu, președintele parlamentului, cugeta în emisia postului Pro TV despre aceea, că Moldova este gata pentru orice scenarii și în caz de nevoie conducerea țării va apela la ajutorul vecinilor, însă el personal nu va da detalii, deoarece este o “informație secretă”.

Mai pe scurt, chiar dacă e așa, se creează impresia că conducerea țării ori se pregătește, ori este orientată spre război, căruia deja îi atribuie foarte reușit toate eșecurile, greșelile economice, interdicțiile, cenzura introdusă și neprofesionalismul autorităților.

“E timpul ca autoritățile moldovene să raporteze poporului despre eforturile diplomatice în vederea asigurării securității țării pe direcțiile est și vest, riscurile și pierderile posibile în caz că va începe livrarea de armament în Moldova, de ce nu s-au făcut eforturi pentru a obține garanții internaționale ale neutralității, ce pierderi umane și materiale ar putea suporta Moldova în caz că livrarea armamentului va acutiza situația militară. Înclinăm să credem, că autoritățile moldovene involuntar împing țara spre prăpastie ”, - a comentat ct ”Geniul Carpaților” declarațiile oficialilor britanici și americani.

Unii comentatori cred chiar, că actuala călătorie a președintei Maia Sandu peste ocean ține nu doar de vizita la “alma - mater” și discursul în cadrul balului de absolvire de la Harvard School Kennedy, pe care ea a absolvit-o în a.2010. Dar și de noile indicații de preț, primite de la curatori (de obicei după fiecare vizită în SUA pe Twitterul lui Alexandru Soros – fiul acelui Soros, - apare o poză cu Maia Sandu), precum și de posibile negocieri privind livrarea armamentului promis Moldovei așa de “amabil” de către congresmenii americani.

Noi înțelegem cu ce fel de ”parteneri” are de a face Maia Sandu, cum știu ei să-și promoveze interesele ca fiind ale noastre, dar considerăm că președinta RM este un politician suficient de experimentat și o patriotă a țării sale, pentru a se opune tendințelor de a aprinde pe teritoriul țării noastre încă un focar de război. Credem că Maia Sandu înțelege perfect ce șanse are Republica Moldova într-o ipotetică confruntare militară cu Rusia, indiferent de cît armament ne-ar trimite partenerii occidentali, și va face tot posibilul ca să ferească țara de război, iar poporul moldovenesc – de nimicirea a mii de compatrioți.

Vladislav Bordeianu

27
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?