Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

PAS vrea "mai multă corectitudine" în relația dintre bugetul public național și cel al UTA Găgăuzia

18 iul. 2023,, 12:46   Politică
2281 0

Un proiect de lege care vine să aducă mai multă corectitudine în relația dintre bugetul public național și bugetul UTA Găgăuzia a fost înregistrat marți, 18 iulie, la Parlament.

Un anunț în acest sens a fost făcut de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian, transmite Noi.md cu referire la tv8.md.

„Bugetul UTA Găgăuzia se formează din impozitul pe venit al persoanelor juridice colectate pe teritoriul autonomiei, taxa pe valoarea adăugată la mărfurile de produse și serviciile prestate de agenții economici și accizele la mărfurile fabricate pe teritoriul UTA Găgăuzia. Regiunea se bucură de o anumită autonomie bugetară. Există situații cînd agenții economici pot beneficia de restituirea taxei pe valoare adăugată de la buget.

(...) În mod neclar, contrar principiilor autonomiei bugetare și autonomiei locale, restituirile TVA în beneficiul agenților economici din UTAG se face din contul bugetului de stat. Avem situația cînd UTA Găgăuzia încasează în bugetul său TVA, dar aceste resurse nu participă la restituire”, a menționat Radu Marian.

Deputatul a afirmat că această prevedere a fost introdusă în 2004 și că doar în ultimii cinci ani bugetul central a rambursat 640 de milioane de lei în calitate de sumă TVA.


„Proiectul pe care îl voi înregistra vine să rezolve această inechitate. Vom completa Art. 6 din Codul Fiscal cu o prevedere care se va restabili că restituirea impozitelor și taxelor agenților economici din UTA Găgăuzia ase va realiza de la bugetul UTAG în limita veniturilor disponibile. Sumele neacoperite pentru restituire se va compensa prin transferuri cu destinații speciale de la bugetul de stat”, a precizat Marian.

2
0
1
3
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?