Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Parlamentul a reexaminat inițiativa legislativă care prevede evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor

17 aug. 2023,, 12:29   Politică
2984 0

Parlamentul a reexaminat proiectul de lege privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, urmare a recepționării demersului Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Documentul conține propuneri și îmbunătățiri care nu diminuează importanța noilor reglementări adoptate.

În scrisoarea de reexaminare transmisă Parlamentului de către Președinta Republicii Moldova se menționează că „exercițiul de evaluare externă este însoțit de o multitudine de riscuri, iar pentru reducerea lor, sînt necesare contrabalanțe legislative”.

„Ceea ce este stipulat în demersul de reexaminare este uniformizarea prevederilor legii cu privire la evaluarea tuturor judecătorilor și procurorilor cu prevederile legii cu privire la evaluarea judecătorilor CSJ în ceea ce ține criteriul de integritate etică, care era diferit în cele două legi”, a menționat președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate.

Totodată, comisiile de evaluare a judecătorilor și procurorilor vor lua în considerare hotărîrile judecătorești irevocabile, cu excepția celor care sînt considerate arbitrare sau vădit nerezonabile. Mai exact, hotărîrile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și ale Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) vor putea fi contestate și de Comisia de evaluare, nu doar de subiecții supuși evaluării. Contestația se va depune la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), unde va fi examinată în termen de 30 de zile de către un complet format din primii trei judecători care au promovat evaluarea și nu au activat în cadrul CSJ pînă la data de 31 decembrie 2022.

Inițiativa legislativă care prevede evaluarea externă a judecătorilor și a procurorilor a fost adoptată de Parlament la sfîrșitul lunii iulie. Proiectul de lege reprezintă cea de-a treia etapă a mecanismului de vetting și ultima etapă a reformei sistemului de justiție. Este și una dintre condiționalitățile de bază ce rezultă din Acordul de asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană.

4
1
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?