Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ostalep: "Riscul unor provocări în regiunea transnistreană pe zi ce trece e tot mai mare"

18 ian. 11:07   Politică
4403 0

Expertul în securitate și fostul viceministru de Externe Valeriu Ostalep atenționează asupra creșterii riscului unor provocări în regiunea transnistreană, pe fondalul tensiunilor dintre Chișinău și Tiraspol în ultima perioadă.

Într-o intervenție la emisiunea "Puterea a patra", el a dezvăluit la ce ar putea duce escaladarea tensiunilor în regiune, scenariul nefiind unul tocmai optimist.

"Riscul de provocări în regiunea transnistreană pe zi ce trece e tot mai mare, pe mine mă miră că în spațiul pubic nimeni asta nu spune asta. Eu tot am să le spune amatorilor de a se aventura la orice provocare în adresa regiunii transnistrene - trebuie să înțelegeți că asta nu va fi așa că voi o porniți și mai încolo vom vedea, o să vă ajute cineva.

Oricare provocare în adresa regiunii transnistrene se va termina cu aceea că regiunea va deveni parte a Federației Ruse a doua zi. Toți sînt gata că în Vadul lui Vodă va fi Rusia? Eu de exemplu nu! Întrebări despre asta, oamenii tot mai des își pun", a menționat Ostalep.

Menționăm că începînd cu 1 ianuarie 2024, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Vamal al Republicii Moldova, toți agenții economici din regiunea transnistreană vor achita taxa vamală pe principii generale, pentru a asigura principiul egalității pentru toți reprezentanții mediului de afaceri din Moldova. Tiraspolul a considerat acest lucru drept o aplicare a unor noi forme de presiune economică asupra antreprenorilor transnistreni implicați în activitatea economică externă, menționînd că acest lucru va duce la pierderi considerabile, creșterea prețurilor la produsele pentru cetățeni etc.


Decizia nu este văzută cu ochi buni nici de experți. Economista Galina Șelari a declarat că noile prevederi vor avea un impact negativ asupra economiei întregii Moldove, iar părțile trebuie să găsească un compromis rezonabil înainte ca să apară consecințe negative.

În același timp, jurnalistul Dmitri Ciubașenko a remarcat că situația din jurul Transnistriei se înrăutățește în prezent, și de această escaladare sînt interesate multe persoane, atît în Est, cît și în Vest: la Chișinău, la Tiraspol, la Kiev, la Moscova, în Vest etc.

23
0
0
6
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?