Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

O nouă ordine mondială se construiește în fața ochilor noștri. Opinie

30 iul. 2022,, 16:00   Politică
4633 0

O nouă ordine mondială se construiește în fața ochilor noștri și este construită după modelul pe care Rusia și partenerii săi din țările BRICS l-au anunțat mai devreme - pe principiile policentriste.

Aceasta a afirmat pentru Noi.md Roman Ciukov, director adjunct al Fundației Roscongress pentru Politica de Tineret și președinte al Consiliului de Administrație al Fundației Center for International Promotion, care este principalul organizator al Friends for lLeadership.

El a menționat că oamenii de știință politică, economiști, experți din diferite țări au vorbit și scris despre începutul unei noi ere și despre construcția unei „noi lumi” de mai bine de un deceniu, dar pentru cineva a devenit abia acum o descoperire că lumea se schimbă.

„Realitățile moderne, desigur, necesită schimbări în favoarea redistribuirii resurselor și oportunităților pe scena mondială în conformitate cu interesele, capacitățile și potențialul jucătorilor. Aceasta este, în principiu, simplă, aproximativ vorbind, matematică și geopolitică simplă: dacă unii jucători devin mai puternici, apoi atrag mai multe fluxuri financiare, construiesc noi lanțuri de aprovizionare, au nevoie de mai multe resurse, atrag mai multe investiții, își dezvoltă climatul investițional pentru a răspunde dorințelor investitorilor internaționali, creează noi oportunități în cadrul statului, îmbunătățesc nivelul de trai al populației și dezvoltă potențialul uman. Și toate aceste procese de integrare, într-un fel sau altul, în ultimii 30 de ani, de la prăbușirea Uniunii Sovietice, au loc în diferite țări”, a subliniatRoman Ciukov.

Potrivit acestuia, dar 2022 a fost un punct de cotitură, deoarece a demonstrat că în lumea modernă, legăturile economice dintre țări din diferite părți ale lumii sunt atît de împletite încît a devenit foarte dificil și pur și simplu periculos să se introducă sancțiuni economice arbitrare, legale, restricții și bariere logistice și de altă natură comercială.


„Țările și elitele care le reprezintă în mod legitim înțeleg că peste tot este nevoie de un echilibru, peste tot este nevoie de o corespondență clară cu interesele populației, care își alege reprezentanții pentru interacțiunea pe arena internațională și, în acest sens, noi putem afirma că noua ordine mondială este într-adevăr construită în fața ochilor noștri și este construită după modelul pe care Rusia și partenerii săi din țările BRICS l-au declarat în toți acești ani, din momentul în care au început interacțiunea activă pe principiile policentriste”, a spus Roman Ciukov.

El a subliniat că policentrismul nu este deloc asociat cu multipolaritatea, deoarece planeta noastră are doar doi poli.

"Da, nu poate fi făcut multipolar din punct de vedere fizic. Prin urmare, policentrismul înseamnă o dezvoltare armonioasă a integrării în jurul motoarelor economiei mondiale localizate pe diferite continente în diferite grupuri regionale. De fapt, acestea sunt țările BRICS și posibilii candidați care li se alătură, și anume recent anunțați BRICS+ (Argentina, Iran, Nigeria, Kazahstan, Thailanda, Indonezia, Turcia și o serie de alte state). Și chiar acestea sînt țările care urmăresc o politică foarte independentă. Cele care au potențialul de creștere economică extraordinară, o creștere a standardelor de viață ale cetățenilor lor și, de fapt, aceste țări se străduiesc spre o nouă ordine mondială, mai echitabilă, armonioasă și policentrică”, a declarat Ciukov.

13
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?