Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Roman Ciucov: Forumul de la Petersburg a arătat că țările și popoarele nu mai vor să trăiască într-o lume monopolară

26 iul. 2022,, 10:00 (reactualizat 26 iul. 2022,, 18:05)   Interviuri
9322 0

Forumul economic internațional de la Petersburg (FEIP) este unul dintre cele mai mari și semnificative evenimente din mediul de afaceri. În cei 25 de ani Forumul a căpătat statutul de principală platformă de discuții pe marginea chestiunilor privind economia globală, schimbul celor mai bune practici și experiențe în vederea asigurării dezvoltării stabile. FEIP este convocat anual, de la 1997 încoace. Din a. 2005 Forumul se desfășoară sub patronajul și cu participarea președintelui Federației Ruse. În a. 2022 țara-oaspete a Forumului economic internațional de la Petersburg a fost Egiptul. «O lume nouă — oportunități noi», așa suna tema forumului. Și programul de afaceri al lui a fost unul fără precedent.

FEIP în cifre: 14 000 de participanți, reprezentanți din 130 de țări ale lumii. 120 de persoane oficiale de rang înalt. 214 evenimente. Pe parcursul a patru zile au fost încheiate 691 acorduri în sumă totală de 5,6 trln. ruble.

Delegația oficială moldovenească nu a participat la forum, însă dat fiind interesul mare pentru el, iar rezonanța va fi simțită un timp îndelungat, noi am decis să acordăm atenție acestui eveniment. Despre aceea cum s-a desfășurat forumul, prin ce se deosebește el de altele, care-s perspectivele forumului 2022 și despre momentele-cheie ale evenimentului a relatat pentru site-ul nostru Roman Ciucov, ajutorul directorului Fondului ” Росконгресс” pentru politica de tineret și președintele consiliului Fondului «Центр международного продвижения», care este unul dintre principalii organizatori Friends for Leadership.

Roman, este clar că fiecare forum nou se deosebește de cel precedent. Dar FEIP-22 s-a desfășurat în condiții geopolitice speciale. Care este diferența principială a lui față de celelalte?


S-a schimbat întregul fon geopolitic, în cadrul căruia s-a desfășurat forumul.

Există clișeul că lumea se schimbă sub ochii noștri, și vedem asta în realitate. Ceea ce acum o jumătate de an era firesc, azi sună cu totul altfel. Totuși, Forumul a fost o platformă globală, și așa a rămas, în principiu.

Globală în sens că e pentru întreaga lume: forumul este un centru mondial de atracție a intereselor, oamenilor, companiilor, organizațiilor, statelor ce reprezintă și întruchipează aceste interese, pentru a 25-ea oară el a devenit platforma, care a adunat peste 14 000 de participanți.

Pot spune că pe pista tineretului noi pentru a patra oară am oferit o platformă programului Friends for Leadership ca comunitate internațională a liderilor și antreprenorilor. Acest format a apărut la FEIP și a devenit tradițional, deși activitatea mișcării nu se limitează la Rusia, toți au venit cu plăcere, au fost foarte mulți tineri noi. În total – peste 100 de persoane din 42 de țări.

Componența participanților s-a schimbat, comparativ cu anii precedenți?

În acest an la Forum au participat reprezentanți din lumea întreagă, în același timp au fost mai mulți oaspeți care reprezintă regiunile ”neoccidentale”.

A existat informația că prezența la forum și-au confirmat-o delegații din țările care au introdus sancțiuni împotriva FR. Au ajuns ele la forum?

Eu pot judeca reieșind din acei participanți, cu care am interacționat personal pe linia tineretului. Erau elevi, tineri specialiști și întreprinzători din țările care au introdus sancțiunile. Este vorba și despre țările NATO, și despre țările G7, țările UE - toate aceste țări au fost reprezentate. În principiu, nu a existat vreo problemă. Logistica internațională a transportului aerian permitea oricărui doritor să ajungă prin hib-urile de transport cunoscute, cum este Istanbul, Dubai sau Doha. Forumul a făcut tot posibilul pentru ca participanții din străinătate să participe activ la el.

Politologii, economiștii, experții din diferite țări vorbesc despre o nouă epocă, despre construirea unei oarecare ”lumi noi”. La forumul din Piter, s-a făcut simțită apropierea acestei ”lumi noi”?

Noi scriem, vorbim despre aceasta deja de decenii, așa că nu este o descoperire faptul că lumea se schimbă, însă pe platformele FEIP vedem asta în programele anuale. Forumul demult se poziționează ca un vector constructiv al dezvoltării mondiale. Realitatea, desigur, necesită schimbări în favoarea redistribuirii resurselor și oportunităților pe arena mondială în corespundere cu interesele, posibilitățile și potențialul jucătorilor. În principiu, este vorba despre matematică și o simplă geopolitică: dacă unii jucători devin mai puternici, ei atrag mai multe fluxuri financiare, construiesc lanțuri logistice noi, au nevoie de mai multe resurse, atrag mai multe investiții, își dezvoltă climatul investițional pentru a satisface doleanțele investitorilor internaționali, creează noi oportunități în interiorul statului, ridică nivelul capitalului uman, al nivelului de trai al populației și dezvoltă potențialul uman. În ultimii 30 de ani, după destrămarea URSS, aceste procese integraționiste așa sau altfel au avut loc în diferite țări. O parte a lumii a decis că odată cu destrămarea URSS s-a stopat dezvoltarea altor 6 mlrd. de oameni, și în a.2022poate fi impusă în continuare propria agendă.

Însă anul 2022 a devenit unul de cotitură, el a arătat că în lumea contemporană relațiile economice dintre țările din diverse colțuri ale planetei s-au împletit așa, că a devenit foarte complicat și chiar periculos să introduci în mod arbitrar sancțiuni economice, restricții comerciale și bariere juridice, logistice nedrepte. Țările și elitele lor legitime înțeleg că peste tot e nevoie de un echilibru, de concordanța clară a intereselor populației care își alege reprezentanții pentru a interacționa pe arena mondială, și în acest context putem constata că noua ordine mondială se construiește chiar sub ochii noștri. Și se construiește conform modelului despre care Rusia și partenerii ei din țările BRICS au declarat în toți acești ani, de la începutul interacțiunii lor active. Și anume – pe principiile policentrismului. Policentrismul nu este egal cu multipolaritatea, dat fiind că planeta noastră are doar doi poli. Și ea fizic nu poate deveni multipolară. Respectiv, policentrismul înseamnă dezvoltarea armonioasă a integrării în jurul motoarelor economiei mondiale, amplasată pe continente diferite în grupuri regionale diferite. De fapt, este vorba despre țările BRICS și posibilele candidate la aderare - BRICS+ (Argentina, Iran, Nigeria, Kazahstan, Tailanda, Indonezia, Turcia și alte state). Anume acele țări, care promovează o politică independentă. Care au un potențial colosal de creștere economică, de sporire a nivelului de trai al propriilor cetățeni, anume aceste țări aspiră spre noua ordine mondială, mai justă, armonioasă și policentrică.

Unde și cum putem lua cunoștință de materialele forumului ?

Cei care nu au avut posibilitatea să participe la discuțiile forumului, pot viziona aceste materiale pe site-ul forumului, toate discuțiile se păstrează și-s accesibile.

Mai mult, este depusă o muncă importantă de structurare a informațiilor-cheie din fiecare sesiune a forumului. O face o structură specială de expertiză analitică a Fondului ”Росконгресс”. Forumul și ”Росконгресс” încearcă nu doar să organizeze discuțiile, dar să facă în așa fel, ca ulterior totalurile lor să fie puse la baza unor concepții, viziuni personale ale experților internaționali, economiștilor, juriștilor, politologilor și filozofilor. Din acest punct de vedere noi credem că potențialul forumului este foarte mare, spre deosebire de alte platforme internaționale cu renume mondial, unde negocierile în culise devin absolute. La FEIP discuțiile au loc public, inclusiv tradiționala ședință plenară cu participarea președintelui Federației Ruse, unde foarte deschis și amănunțit pot fi expuse diferite puncte de vedere și se răspunde la întrebările moderatorilor. Respectiv, acest forum nu a fost o excepție.

Povestește-ne te rog despre momentele-cheie ale evenimentului .

Toate formatele tradiționale au fost păstrate, inclusiv sesiunile de afaceri G20, ceea ce este foarte important, și un șir de dialoguri regionale. Țara-oaspete a fost Egiptul. Este și acesta un exemplu interesant, care arată că în realitatea actuală partenerul de durată al Rusiei manifestă interes pentru construirea continuă a relațiilor economice, politice și este co-moderator, să spunem așa, pe post de țară-oaspete al unei platforme internaționale autoritare.

La următorul FEIP 23 țară-oaspete vor fi Emiratele Arabe Unite. Respectivul acord l-au semnat Alexandr Stuglev, directorul Fondului ”Росконгресс”, și Omar bin Sultan Al Olama, ministrul de stat pentru problemele dezvoltării inteligenței artificiale, economiei digitale și sistemului de muncă la distanță din EAU .

Pot menționa că au loc numeroase întrevederi cu Emiratele Arabe Unite, a fost semnat un șir de acorduri, eu am văzut un interes evident al Rusiei pentru Emiratele Arabe Unite, și interesul reciproc al EAU pentru noi. Asta s-a văzut la forum, s-a văzut din rezultatele conferinței de presă finale a comitetului organizatoric, ținute de Anton Cobeacov (consilierul președintelui Federației Ruse, secretarul responsabil al Comitetului organizatoric FEIP – nota red.).

Pentru mine personal a devenit prioritară participarea celor peste o sută de lideri tineri ai comunității internaționale Friends for Leadership. Ei au avut întrevederi cu oamenii de afaceri ruși, care și în prezent formează agenda mondială a unor întregi ramuri ale economiei, cu personalități internaționale, cu reprezentanții sectoarelor guvernamentale, academice și neguvernamentale. Formate foarte interesante, în care ei au avut posibilitatea să pună orice întrebare, să-și prezinte proiectele, propunerile, să semneze acorduri. Noi credem că această parte ne-a reușit îndeosebi, și intenționăm să o dezvoltăm în continuare și să construim relații reciproce între participanții acestui forum și a celor precedente, să-i unim în grupuri tematice sub egida Friends for Leadership.

Spre exemplu, Friends of Cities, rezultatele activității au fost văzute după forum și în zile numărate au fost prezentate la sesiunea Forumului Urban Mondial, desfășurat sub egida ONU-Habitat în orașul polonez Katowice. Este un singur exemplu. Muncim la asta de patru ani, și ne bucurăm că forumul din Petersburg mereu deschide ușile pentru activitatea comunității, deși comunitatea activează și în alte țări, orașe pe platformele ONU și a altor organizații internaționale. Pentru noi FEIP este casa noastă.

Care ar fi, în opinia Dvs., consecințele FEIP-22 pe termen scurt și lung ?

Eu cred că întotdeauna toamna se numără bobocii. În septembrie ne vom întruni la Vladivostok și vom vedea ce anume din discuțiile mondiale va ajunge direct în centrul Asia-Pacific al discuțiilor Forumului Economic de Est (FEE). Va fi deosebit de interesant, pentru că țările care au participat la FEIP și țările regiunii Asia-Pacific își vor spori prezența la FEE. Noi așteptăm o participare foarte largă, delegații mari, tranzacții concrete, etc. Și sperăm că altă parte a lumii: America Latină în cadrul formatelor create, Africa în cadrul forumului întregii Africi, preconizat pentru anul viitor, va obține dezvoltarea inițiativelor și proiectelor asupra cărora am convenit împreună.

Ei, și următorul FEIP 2023 va fi unul demonstrativ. Fiecare forumul, de fapt, are ceva asemănător și ceva specific. El e altfel, cred, și din punctul de vedere al componenței oaspeților, și cred că din specificul următoarelor forumuri va deveni clar cum a trecut acest an. Putem constata, că forumul jubiliar a fost reușit. Participanți mai mulți, geografia mai vastă, peste 100 de țări mult înseamnă. Să nu uităm, că nu toate țările au anulat restricțiile pandemice și la FEIP au fost respectate cu strictețe toate cerințele elaborate de ”Роспотребнадзор” pentru desfășurarea evenimentului. Excese nu au avut loc.

Cum s-au desfășurat sesiunile Friends for Leadership?

În cadrul FEIP, delegații programului Friends for Leadership au participat la un șir de sesiuni și au desfășurat mai multe evenimente proprii privind discutarea și perfectarea proiectelor inovaționale și sociale în comun cu partenerii din companiile globale și cele rusești, și din organizațiile obștești.

Programul intens al întrevederilor a fost completat cu sesiuni strategice de discuții privind realizarea proiectelor participanților în Rusia și în lume, precum și desfășurarea unor discuții deschise privind viziunea tinerilor lideri asupra chestiunilor acute ale agendei economice globale, inclusiv problemele securității alimentare, cele privind colaborarea digitală, realizarea schimburilor științifice și de studenți, a inițiativelor cultural-umanitare și a contribuției la realizarea agendei ONU în domeniul dezvoltării stabile pînă în a. 2030 .

Reieșind din totalurile activității delegației Friends for Leadership, vor fi elaborate caiete de sarcini privind realizarea în comun a proiectelor participanților, și va fi semnat un șir de acorduri privind colaborarea și noile inițiative internaționale pentru tinerii ruși și străini.

Autor: Serghei Joludi

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?