X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Noi reguli de numire a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, propuse de PAS

11 aug. 2021,, 12:14   Politică
3055 2

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) propunea reintroducerea unor noi reguli de numire și alegere a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), după ce Legea nr. 193/2019 a fost declarată neconstituțională.

În cea mai mare parte, proiectul înregistrat în Parlament reproduce prevederile Legii nr. 193/2019 și conține completări în ceea ce privește alegerea membrilor CSP, notează Noi.md cu referire la tv8.md.

„Proiectul de lege este promovat la acest moment inclusiv pentru a facilita alegerile și numirile în Consiliul Superior al Magistraturii și al Consiliului Superior al Procurorilor și care urmează să aibă loc pînă la sfîrșitul anului 2021. De asemenea, proiectul ține cont de modificările constituționale inițiate în decembrie 2020 si de recomandările Comisiei de la Veneția în materia alegerii și numirii membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, recomandări de care nu s-a ținut cont pe deplin la adoptarea Legii nr. 193/2019”, spun autorii proiectului.

Proiectul detaliază modul de alegere a membrilor judecători ai Consiliului Superior al Magistraturii. Adunarea Generală a judecătorilor va alege șase judecători membri ai Consiliului, patru din cadrul judecătoriilor și cîte unul din cadrul curților de apel și al Curții Supreme de Justiție.

Proiectul de lege nu mărește numărul membrilor judecători ai CSM în contextul modificărilor constituționale inițiate în decembrie 2020, care prevăd că în CSM ar trebui să fie doar șase membri judecători.


CSM va anunța alegerile cu cel puțin două luni înainte. Candidații pentru aceste funcții se vor înscrie în alegeri cu cel puțin patru săptămîni pînă la Adunarea Generală a Judecătorilor. Legea reintroduce cerințele pentru candidații judecător – lucrul efectiv în calitate de judecător timp de trei ani și nesancționarea disciplinară în ultimii trei ani. Legea nu prevede posibilitatea nominalizării candidaților de către mai mulți judecători. Fiecare candidat trebuie să depună dosarul personal. Candidații vor prezenta CSM dosarele, inclusiv un document cu principalele obiective propuse.

Proiectul mai prevede că se consideră aleși membri ai CSM candidații care au acumulat cele mai multe voturi. În prezent, pentru a fi ales, candidatul trebuie să acumuleze mai mult de jumătate din voturi, cvorum care a îngreunat mult anterior alegerea membrilor CSM. Modificarea propusă va permite alegerea tuturor membrilor judecători ai CSM la o singură Adunare Generală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?