X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

„Nimeni nu-ngheață? Mititeii”. Grosu a relatat cum sînt economisite căldura și gazele în Parlament

20 ian. 2022,, 11:33   Politică
3704 11

„Consumul normal de gaze” a devenit unul dintre cele mai discutate subiecte în cadrul ședinței Parlamentului din 20 ianuarie. Premierul Natalia Gavrilița a relatat cum ar putea funcționa acest lucru, iar spicherul Igor Grosu le-a spus colegilor săi cum „normează” consumul de gaze în Parlament și în biroul său.

Pe 20 ianuarie, Parlamentul Republicii Moldova a examinat cererea Guvernului de a declara stare de urgență (PE) în țară din cauza crizei gazelor. În cadrul discuțiilor, Vadim Fotescu, deputat din partea Partidului „Șor”, a întrebat-o pe șefa executivului Natalia Gavrilița cum ei intenționează să „normeze” consumul de gaze în instituțiile de învățămînt, transmite Noi.md.

„Ce concret prevede această clauză? Pe cine vizează? Consumatorii finali, întreprinzătorii, spitalele, școlile, grădinițele?”, a întrebat Fotescu.

„Îmi pare rău că deputații răspîndesc zvonuri. Avem documente care pot fi citite și apoi citate”, a spus Natalia Gavrilița. Ea a menționat că această normă presupune o scădere a temperaturii de încălzire în instituțiile de stat care nu activează în weekend. „Știu că și în Parlament a fost scăzută puțin temperatura”, a menționat ea.


Premierul a spus că Ministerul Infrastructurii a propus „măsuri de bun simț” pentru economisirea energiei. „De exemplu, dacă nimeni nu vine la școală sîmbăta și duminica, atunci directorul poate scădea temperatura. Acestea sînt regulile bunului simț. Sînt raționale”, a spus Gavrilița, îndemnînd să nu să se speculeze pe acest subiect.

În ciuda apelului ei, Fotescu a revenit la întrebarea: „Dvs. singură ați confirmat că a existat un astfel de avertisment [...] în primul punct se vorbește despre economisire dacă este cazul, și nu despre caracterul voluntar pe care îl invocați”. Gavrilița i-a sugerat „să nu sperie oamenii” și a explicat că la aceste măsuri se va recurge doar în cazul unei stricte necesități.

În discuție a intervenit și spicherul Igor Grosu.

„Domnule deputat, îmi pare rău că fără permisiunea dvs. mi-am permis să scad temperatura [în Parlament] în vacanța din ianuarie, iar în unele încăperi chiar am oprit-o. De-ajuns? Nimeni nu-ngheață? Mititeii”, s-a adresat Grosu deputaților.

Oleg Reidman, deputat din partea Partidului Comuniștilor, a menționat că pentru a încălzi o clădire este nevoie de mai multă energie decît pentru a menține temperatura în ea. „Aveți grijă cu această reglare încolo-încoace în weekend și de sărbători”, a spus el.

„Domnule deputat, dvs. în birou aveți un calorifer, el are un robinet, umblați la el vă rog, și n-are nimic cu cazanul. O recomandare: eu asta fac la mine în birou. Este pentru deputații care le-au înghețat microfoanele”, a spus Grosu.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?