X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Nicu Popescu, despre exercițiile militare efectuate de trupele ruse din regiunea transnistreană

27 ian. 2022,, 06:36   Politică
3012 6

Exercițiile militare efectuate de Grupul Operațional al Trupelor Ruse (GOTR) din regiunea transnistreană contravine obligațiilor internaționale ale Federației Ruse și legislației naționale, susține ministrul de Externe, Nicu Popescu.

„Noi sîntem pentru continuarea dialogului autorităților din stînga Nistrului. Reieșind din faptul că prezența Grupului Operațional al Trupelor Ruse pe teritoriul R. Moldova contravine obligațiilor internaționale ale Federației Ruse și legislației naționale. Atît prezența per ansamblu, cît și acțiunile acestor exerciții militare contravin legislației noastre, nu sînt niște acțiuni care ajută la calmarea situației regionale și evident că sînt contraproductive”, a spus Popescu în cadrul unei conferințe de presă, notează Noi.md cu referire la zdg.md.

Comentînd tensiunile dintre Rusia și Ucraina, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, a declarat că orice interacțiune între state, inclusiv între Rusia și Ucraina, speră că se va face prin metode pașnice, conform legislației europene și legislației internaționale.

„Noi sprijinim, promovăm și reiterăm faptul că orice stat are dreptul suveran de a decide ce soluții pentru asigurarea proprii securități alege poporul acestui stat. Este un lucru pe care îl spunem în interacțiunea cu toți partenerii europeni, regionali. Evident că ne îngrijorează aceste evoluții și pe partea noastră ca stat, ca Guvern, sîntem pregătiți pentru a reacționa prompt și în interesul național la orice evoluție din regiune. Noi nu putem prezice care vor fi aceste evoluții, dar, noi, ca Guvern, sîntem gata de orice evoluții, orice scenarii și prin acțiunile noastre vom apăra interesul național al R. Moldova și securitatea cetățenilor noștri”, a declarat Nicu Popescu.

În context, prim-ministra Natalia Gavrilița a menționat în cadrul conferinței de presă că joi, 27 ianuarie, viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, va avea o întrevedere cu negociatorul din partea regiunii transnistrene.


„Aceste exerciții au fost făcute publice, evident că cunoaștem. Mîine va avea loc întrevederea domnului vicepremier pentru reintegrare cu negociatorul din partea regiunii și pledăm pentru repornirea grupurilor de lucru care nu s-au întîlnit de ceva timp și rezolvarea problemelor tehnice care apar. Evident că sîntem îngrijorați de situația în regiune. În același timp chemăm, din nou, la maturitate, înțelegere și înțelepciune. Pledăm pentru pace și stabilitate în regiunea noastră”, a declarat Natalia Gavrilița.

Grupul Operațional al Trupelor Ruse (GOTR) din regiunea transnistreană a efectuat exerciții de pregătire pentru luptă. Acest lucru a fost raportat, pe 25 ianuarie, de Interfax cu referire la serviciul de presă al Districtului Militar de Vest al Federației Ruse.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?