Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ministerul rus de Externe: "Păstrarea calității de membru în CSI corespunde intereselor Republicii Moldova"

19 iun. 2023,, 11:15   Politică
2445 0

Păstrarea calității de membru în CSI și dezvoltarea cooperării în cadrul acesteia este în interesul Republicii Moldova și al cetățenilor săi.

Despre acest lucru a declarat într-un interviu acordat TASS directorul Departamentului 2 CSI al Ministerului rus de Externe, Alexei Polișciuk, relatează Noi.md .

Comentînd procesul denunțării de către Moldova a mai multor acorduri cu CSI și retragerea din Adunarea Interparlamentară a CSI, el a menționat că declarațiile Chișinăului oficial despre presupusa "ineficiență" a CSI și oportunitatea retragerii din comunitate au început să răsune mai des după ce Moldova a primit statutul de candidat la aderarea la UE.

"Se observă un model direct. La fel a fost și în Ucraina, pe care la un moment dat Uniunea Europeană a pus-o în fața alegerii "sau – sau", adică fie cu UE, fie cu Rusia. Toată lumea știe cum s-a terminat totul. Această logică defectuoasă a dus la lovitura de stat neconstituțională și la toate evenimentele ulterioare", a spus Alexei Polișciuk.

Potrivit lui, astăzi autoritățile moldovenești au luat într-adevăr cursul spre întreruperea activității în cadrul CSI.

"S-au retras de la participarea la ședințele organelor sale cheie, au lansat procedura de retragere din Adunarea Interparlamentară, au refuzat implementarea programului "capitalele culturale ale CSI" la Comrat, nu-și plătesc contribuția la bugetul CSI, au început procesul de denunțare a mai multor acorduri semnate în cadrul acestuia. În același timp, Chișinăul oficial nu se grăbește să renunțe la avantajele socio-economice pe care le oferă aderarea la CSI. Este vorba în principal despre regimul liberalizat de vize, zona de Liber Schimb, preferințele de muncă, sociale și alte preferințe pentru lucrătorii migranți. Nu trebuie să uităm că aproape un sfert din cifra de afaceri comercială a Moldovei îi revine în continuare țărilor CSI, iar diaspora moldovenească numai în Rusia, conform diferitelor estimări, constituie pînă la jumătate de milion de persoane", a directorul Departamentului 2 CSI al Ministerului rus de Externe.

"Obiectiv vorbind, păstrarea calității de membru în CSI și dezvoltarea cooperării în cadrul acesteia răspund intereselor Republicii Moldova și ale cetățenilor săi. Aș vrea să sper că, de fapt, conducerea Moldovei înțelege acest lucru, dar, se pare că este obligată să urmeze instrucțiunile care sînt emise la Bruxelles țărilor candidate la UE. Apropo, nu toți candidații urmează cu nesăbuință aceste cursuri și refuză cooperarea benefică cu Rusia și CSI", a subliniat el în concluzie.

La 15 mai, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat decizia de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI). Guvernul denunță, de asemenea, o serie de alte acorduri în cadrul CSI.

Totodată, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că Republica Moldova nu va denunța acele acorduri cu Comunitatea Statelor Independente care vor afecta cetățenii moldoveni care locuiesc pe teritoriul comunității.

După aceste declarații, mulți observatori au atras atenția asupra faptului că, cel mai probabil, Igor Grosu și-a exprimat opinia personală, iar autoritățile moldovenești nu au luat decizia de a se retrage din CSI. Acest lucru i se întîmplă periodic Președintelui Parlamentului.


"Acolo unde o să vedem că denunțarea unui tratat poate crea un vid și pot apărea mai multe momente. Spre exemplu, pe noi ne interesează mai mult partea economică și cea umanitară. Dacă denunțarea uni tratat va afecta cumva situația cetățenilor noștri care locuiesc acolo (în spațiul CSI – n. r.) atunci noi o să fim atenți, nu o să-l denunțăm. Așa a procedat și Ucraina, așa a procedat și Georgia. Anumite tratate care afectează cetățenii noștri. Ai noștri acolo sau ai lor la noi, noi trebuie să le menținem. Sau dacă tratatul o să facă vid, nu în relația cu Rusia, dar cu alte țări din CSI, Azerbaidjan, Kazahastanul, atunci noi va trebui să semnăm acorduri bilterale anume cu țările astea și să reglementăm problemele, relațiile și atunci să spunem: „Mulțumesc, noi avem tratat bilateral, nu mai avem nevoie de acordul ăsta în cadrul CSI”, a declarat șeful legislativului de la Chișinău.

După cum s-a anunțat anterior, majoritatea cetățenilor moldoveni intervievați nu susțin ideea retragerii țării din CSI.

9
1
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?