X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Alaiba: "Moldova va păstra în cadrul CSI acele acorduri care sînt utile afacerilor"

15 iun. 2023,, 13:15   Politică
2974 0

Moldova intenționează să păstreze acordurile semnate în cadrul CSI, care sînt utile pentru economia sa.

O astfel de opinie a exprimat viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, transmite Noi.md cu referire la tass.ru .

"Cred că retragerea noastră din CSI este inevitabilă, este incompatibilă cu aderarea la UE și probabil ar fi greșit și nesincer să așteptăm pînă în ultimul moment - alegerea poporului Moldovei este clară", a declarat Dumitru Alaiba la postul de televiziune N4.

În același timp, el a subliniat că Guvernul dorește să păstreze acordurile avantajoase din punct de vedere economic pentru țară care au fost semnate în cadrul CSI.

"Am analizat toate acordurile din cadrul CSI, nu avem nevoie de cele mai multe dintre ele. Dar nu vom întrerupe acele acorduri care aduc beneficiu antreprenorilor. Moldova nu va părăsi voluntar nicio piață. Dar din majoritatea acordurilor trebuie să ne retragem, acestea sînt ineficiente", a explicat vicepremierul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.


După cum s-a anunțat anterior, viceprim-ministru, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea a declarat că retragerea din Acordul privind Adunarea Interparlamentară CSI este un proces amplu, care poate dura mai mulți ani. El a precizat că pe domeniul agricol încă nu a fost denunțat niciun acord.

"Noi nu am denunțat nimic pe domeniul agriculturii, la noi acordurile sunt bazate pe certificate fitosanitare, pe recunoașterea certificatelor pe multe alte lucruri tehnice, din acest considerent noi nu am făcut nici un pas în acest sens. Să fie foarte clar, Ucraina care este țară în război, au 6 ani de când sunt în proces de denunțare a acordurilor, fiindcă procesul de denunțare este extrem de lungi și presupune semnare de tratate și acorduri bilaterale cu celelalte state membre CSI”, a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Anterior, reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a menționat că autoritățile moldovenești, vorbind despre dorința de a părăsi CSI, nu se grăbesc să renunțe la avantajele sale socio-economice.

"Linia autorităților moldovenești este duplicitară. Dînd de înțeles că își doresc să se retragă de CSI, totuși nu se grăbesc să renunțe la avantajele socio-economice existente din participarea la CSI", a spus Zaharova.

Diplomatul a subliniat că este vorba, "în primul rînd, despre regimul liberalizat de vize, în al doilea rînd, de zona de liber schimb și, în al treilea rînd, de preferințele sociale și de altă natură pentru muncitorii migranți".

Zaharova a reamintit, de asemenea, că aproape un sfert din cifra de afaceri a Moldovei îi revin în continuare țărilor CSI.

La 15 mai, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat decizia de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI). Guvernul denunță, de asemenea, o serie de alte acorduri în cadrul CSI.

Totodată, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că Republica Moldova nu va denunța acele acorduri cu Comunitatea Statelor Independente care vor afecta cetățenii moldoveni care locuiesc pe teritoriul Comunității.

După aceste declarații, mulți observatori au atras atenția asupra faptului că, cel mai probabil, Igor Grosu și-a exprimat opinia personală, iar autoritățile moldovenești nu au luat decizia de a se retrage din CSI. Acest lucru i se întîmplă periodic Președintelui Parlamentului.

"Acolo unde o să vedem că denunțarea unui tratat poate crea un vid și pot apărea mai multe momente. Spre exemplu, pe noi ne interesează mai mult partea economică și cea umanitară. Dacă denunțarea uni tratat va afecta cumva situația cetățenilor noștri care locuiesc acolo (în spațiul CSI – n. r.) atunci noi o să fim atenți, nu o să-l denunțăm. Așa a procedat și Ucraina, așa a procedat și Georgia. Anumite tratate care afectează cetățenii noștri. Ai noștri acolo sau ai lor la noi, noi trebuie să le menținem. Sau dacă tratatul o să facă vid, nu în relația cu Rusia, dar cu alte țări din CSI, Azerbaidjan, Kazahastanul, atunci noi va trebui să semnăm acorduri bilterale anume cu țările astea și să reglementăm problemele, relațiile și atunci să spunem: „Mulțumesc, noi avem tratat bilateral, nu mai avem nevoie de acordul ăsta în cadrul CSI”, a declarat șeful legislativului de la Chișinău.

La 17 mai, guvernul a denunțat două acorduri semnate anterior cu Comunitatea Statelor Independente. Una dintre ele se referă la schimbul de informații privind problemele de protecție a frontierelor, iar a doua se referă la condițiile generale de livrare a mărfurilor între statele-membre CSI.

Majoritatea cetățenilor moldoveni intervievați nu susțin ideea retragerii țării din CSI.

Republica Moldova a aderat la Comunitatea Statelor Independente în 1994. Georgia și Ucraina s-au retras din Comunitatea Statelor Independente (CSI) în 2008 și, respectiv, în 2014.

2
3
0
0
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?