Această opinie a fost exprimată miercuri în cadrul unui briefing de reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
"Linia autorităților moldovenești este dublă. Deși își exprimă dorința lor de a ieși din CSI, totuși nu se grăbesc să renunțe la avantajele socio-economice oferite de participarea la CSI", a spus Zaharova.
Diplomatul a subliniat că este vorba,"în primul rînd, despre regimul liberalizat de vize, în al doilea rînd, despre zona de liber schimb și, în al treilea rînd, despre preferințele sociale și de altă natură pentru muncitorii migranți".
Zaharova a reamintit, de asemenea, că aproape un sfert din cifra de afaceri a Moldovei îi revine în continuare țărilor CSI.La 15 mai, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat decizia de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI). Guvernul denunță și o serie de alte acorduri în cadrul CSI.
Totodată, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că Republica Moldova nu va denunța acele acorduri cu Comunitatea Statelor Independente care vor afecta cetățenii moldoveni care locuiesc pe teritoriul comunității.
După aceste declarații, mulți observatori au atras atenția asupra faptului că, cel mai probabil, Igor Grosu și-a exprimat opinia personală, iar autoritățile moldovenești nu au luat nici un fel de decizii privind retragerea din CSI. Acest lucru se întîmplă periodic cu Președintele Parlamentului nostru.
"Acolo unde o să vedem că denunțarea unui tratat poate crea un vid și pot apărea mai multe momente. Spre exemplu, pe noi ne interesează mai mult partea economică și cea umanitară. Dacă denunțarea uni tratat va afecta cumva situația cetățenilor noștri care locuiesc acolo (în spațiul CSI – n. r.) atunci noi o să fim atenți, nu o să-l denunțăm. Așa a procedat și Ucraina, așa a procedat și Georgia. Anumite tratate care afectează cetățenii noștri. Ai noștri acolo sau ai lor la noi, noi trebuie să le menținem. Sau dacă tratatul o să facă vid, nu în relația cu Rusia, dar cu alte țări din CSI, Azerbaidjan, Kazahastanul atunci noi va trebui să semnăm acorduri bilterale anume cu țările astea ți să reglementăm problemele, relațiile și atunci să spunem: „Mulțumesc, noi avem tratat bilateral, nu mai avem nevoie de acordul ăsta în cadrul CSI", - a spus președintele Parlamentului Moldovei. Potrivit sondajelor de opinie, majoritatea cetățenilor Moldovei chestionați nu susțin ideea retragerii țării din CSI.
Adăuga comentariu