X 
Arşiţa stiri: 183
Jocurile Olimpice stiri: 141
Transnistria stiri: 1455

Ministerul rus de Externe: Rusia este dispusă să faciliteze dialogul dintre Chișinău și Tiraspol

4 iul. 17:32   Politică
5295 1

Federația Rusă, în calitate de mediator și garant al reglementării transnistrene, este gata să faciliteze un dialog constructiv între Chișinău și Tiraspol pe toate aspectele relevante, atît în formatul 5+2, cît și în cadrul negocierilor bilaterale.

Despre acest lucru a declarat purtătorul de cuvînt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, ca răspuns la o întrebare din partea presei privind perspectivele semnării de către Chișinău și Tiraspol a unei declarații comune privind situația în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană.

În special, ea a remarcat că sînt regretabile divergențele între pozițiile Chișinăului și Tiraspolului privind semnarea de către părți, la inițiativa Transnistriei, a unei declarații comune care ar fi consemnat angajamentul lor pentru o soluționare pașnică.

După cum a remarcat Maria Zaharova, problemele apărute cu privire la coordonarea acesteia au demonstrat încă o dată importanța primordială a chestiunilor de pace și securitate pentru mișcarea progresivă a procesului de reglementare și necesitatea urgentă de a intensifica dialogul constructiv cu privire la toate aspectele actuale.

"Federația Rusă, în calitate de mediator și garant, este gata să faciliteze acest lucru atît în formatul "5+2", cît și în cadrul negocierilor bilaterale. Considerăm că condițiile favorabile pentru normalizarea dialogului dintre părți trebuie create prin revenirea la tactica "pașilor mici" sub forma cooperării între cele două maluri ale Nistrului în implementarea unor proiecte concrete în interesul populației și renunțarea Chișinăului oficial la practica presiuni economice și de altă natură asupra Transnistriei", a declarat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe.


Portalul Noi.md a solicitat Biroului pentru Reintegrare al Republicii Moldova un comentariu pe marginea acestui subiect.

"Referitor la proiectul de declarație la care se face referință, e de menționat că Tiraspolul intenționat s-a manifestat într-o manieră provocatoare, invocând pretinse ,,relații bilaterale,, și asumări de angajamente inacceptabile.

Astfel, Chișinăul a fost nevoit să-i reamintească că scopul central al negocierilor constă în realizarea dezideratului strategic de reîntregire a țării, în limitele frontierelor internațional recunoscute ale Republicii Moldova, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a țării.

O reglementare pașnică și definitivă poate avea loc doar în cadrul statului unitar și indivizibil al Republicii Moldova, respectând drepturile omului pe întreg teritoriul țării și soluționând problemele existente în interesul locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului", a declarat Biroul pentru reintegrare al Republicii Moldova.

Reglementarea pașnică și finală poate avea loc doar în parametrii statului unitar și indivizibil Republica Moldova, cu respectarea drepturilor omului pe întreg teritoriul țării și cu soluționarea problemelor existente în interesele locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului”, a declarat Biroul pentru Reintegrare al Moldovei.

15
3
0
0
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав