Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Majoritatea parlamentară, împotriva traducerii prospectelor medicale în limba rusă

23 noi. 2018,, 09:50   Politică
4162 13

Mai mulți cetățeni, în special cei în vîrstă sau reprezentanți ai minorităților naționale, întîmpină dificultăți în citirea informațiilor de pe prospectele medicamentelor, și asta pentru că acestea sînt scrise doar în limba de stat, susțin socialiștii.

Deputații PSRM au propus ca prospectele să fie scrise și în limba rusă, pentru a evita situațiile în care, din necunoașterea limbii de stat, sănătatea sau viața cetățenilor să fie pusă în pericol. Inițiativa, care a mai fost propusă de socialiști anterior, a stîrnit discuții în plenul Legislativului.

„Avem plîngeri din partea cetățenilor, mai ales a bătrînilor sau a minorităților naționale. Instrucțiunile la medicamente nu sînt întocmite și în limba rusă, ca limbă de comunicare interetnică, ce provoacă mai multe probleme pentru cetățenii respectivi și prezintă pericol pentru sănătatea și viața lor. Proiectul propune ca să fie expus ca aceste instrucțiuni să fie întocmite în limba de stat și limba de comunicare interetnică”, a declarat Vladimir Țurcan.

„Proiectul a mai fost înaintat de doamna deputat Hrenova. Nu cred că la farmacie merg cetățenii și citesc prospectul. Medicamentele ți le recomandă medicul. A insista pe această problemă e chiar o prostie, domnule Țurcan”, a declarat liberal-democrata Maria Ciobanu.

Deputații comuniștii s-au arătat pentru această inițiativă.


„În cadrul Comisiei parlamentare pentru Drepturile Omului deja de mai multe ori au fost desfășurate audieri parlamentare pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a minorităților naționale. Acolo mai multe instituții, inclusiv internaționale, au spus inclusiv și această recomandare. Fracțiunea noastră susține inițiativa”, a afirmat președinta fracțiunii PCRM, Ina Șupac.

Propunerea socialiștilor nu a fost susținută de majoritatea parlamentarilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?