Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Maia Sandu s-a referit la noul contract încheiat cu Gazprom

1 noi. 2021,, 09:11   Politică
4263 12

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu s-a declarat mulțumită de noul contract încheiat de autoritățile de la Chișinău cu Gazprom.

În același timp, aceasta admite totuși că tarifele pentru populație și mediul de afaceri la gazul natural vor crește, scrie Kommersant.ru, citat agora.md.

„Vreau să spun că vom avea gaz de la 1 noiembrie, ceea ce este o veste foarte bună. Totodată, înțelegem că este vorba de un preț mai mare, care sugerează că guvernarea sau instituțiile de reglementare vor trebui să ridice tarifele pentru gazul natural, însă această creștere nu va fi atît de mare cum ar fi fost la prețurile de piață”, a declarat Sandu, care a precizat că menținerea actualei stări de urgență va fi decisă de către Guvern.

Șefa statului s-a declarat mulțumită de noul contract, obținut după aproape trei luni de negocieri. Potrivit Maiei Sandu, cele mai multe disensiuni au fost provocate de prețul care urma să îl plătească Republica Moldova și de subiectul datoriilor istorice ale MoldovaGaz.

„Competitivitatea afacerilor noastre depinde de tariful privind gazul natural, aceasta fiind cea mai importantă problemă abordată. În ceea ce ține de datorii, s-a hotărît că va exista un audit și după care vor exista discuții privind restructurarea datoriei”, a adăugat șefa statului.


În același timp, Maia Sandu a mai precizat că gazul va veni în Republica Moldova pe ruta obișnuită, prin Ucraina. Șefa statului a negat informațiile apărute în presa occidentală privind presupuse condiționalități politice înaintate de Gazprom, cum ar fi retragerea țării din Acordul de Asociere sau ieșirea din Zona de Liber Schimb.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?