X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

MAI al Rusiei: Plahotniuc, Platon și Usatîi au fost implicați în traficul de droguri

12 oct. 2020,, 15:10   Politică
9936 3

Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei declară că Renato Usatîi, Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon "au acoperit" schema de livrare a drogurilor din Maroc în Rusia și în țări ale Uniunii Europene.

După cum scrie Newsmaker.md, despre acest lucru a declarat într-un interviu pentru "Kommersant" ministrul adjunct al Afacerilor Interne al Rusiei și șeful departamentului de Investigații al MAI, Serghei Lebedev. Potrivit lui, ancheta a demonstrat că principalii organizatori și conducători ai rețelei criminale erau cetățeni ai Moldovei.

Într-un comentariu pentru NM, Platon și Usatîi au numit acuzațiile nefondate.

"În materialele dosarului există dovezi incontestabile ale faptului că acoperirea autorităților criminale a fost asigurată de Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon și Renato Usatîi. Fiind membri ai sindicatului drogurilor lichidat, anume ei au contribuit la o existență atît de îndelungată a acestei organizații criminale", a spus Lebedev. De asemenea, Lebedev a comunicat că ancheta a reușit să demonstreze că principalii organizatori și conducători ai rețelei criminale au fost autorități criminale din rîndul cetățenilor Moldovei.

De asemenea, el nu exclude faptul că în schema de spălare a banilor Laundromat au fost folosiți bani primiți de la traficanții de droguri. "Cu toate acestea, acest lucru nu este deocamdată dovedit", a spus Lebedev. De asemenea, el a spus că ancheta Laundromatului și traficului de droguri nu a fost deocamdată unită într-un tot întreg. În ambele dosare figurează Usatîi, Plahotniuc și Platon.


În plus, Lebedev a menționat că investigațiile nu au legătură cu politica. "Faptul că figuranții cauzei penale au legătură cu politica și au resurse financiare enorme, nu dă acestei investigații o nuanță politică", a subliniat el.

NM i-a cerut lui Usatîi și lui Platon să comenteze cuvintele lui Lebedev. "Pot să spun un lucru: am avut aici un procuror Adriana Bețișor, iar în Rusia sînt cinci mii de astfel de Bețișor. Acestea sînt toate comentariile la această temă", a menționat Platon.

La rîndul său, Usatîi a menționat că s-a obișnuit cu faptul că în fiecare campanie electorală apar acuzații împotriva sa. "Din 2014 pînă în 2019, de acest lucru s-a ocupat Plahotniuc și regimul său, iar după toamna anului 2018, cînd am refuzat să devin un politician ascultător și controlabil, împotriva mea au început să fabrice în masă dosare penale trei angajați-alcoolici din FSB. Ei mi-au cerut să nu mai critic public [președintele Moldovei, Igor Dodon] și să las echipa primarilor noștri să treacă la PSRM", a menționat Usatîi. De asemenea, el a reamintit că acum șase luni a vorbit despre faptul că "unii angajați ai FSB lucrează cu deținuții pentru trafic de droguri și fac presiuni" asupra lor, astfel încît aceștia să depună mărturie împotriva lui. "La fel ca în cazul Landromatului. Sînt sigur că va veni ziua și acești vîrcolaci în epoleți vor fi pedepsiți și foarte dur", a menționat Usatîi.

Menționăm că este vorba despre o anchetă inițiată în anul 2012. Potrivit anchetei, o grupare criminală internațională livra droguri din Maroc în Rusia și țările Uniunii Europene. În anul 2016, în cadrul unei operațiuni speciale desfășurată de poliția spaniolă, au fost identificați trași la răspundere penală peste 60 de participanți ai grupării, de la care ai fost confiscată mai mult de o tonă de hașiș.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?