Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Kulminski: "Politicienii sînt cei care se opun reglementării transnistrene"

23 sep. 2021,, 14:15   Politică
2794 0

Reglementării transnistrene se opune politicienii, care vor și în continuare să folosească acest conflict de pe Nistru în scopuri proprii pentru a cîștiga bani prin diverse scheme ilegale.

Această opinie a fost exprimată de viceprim-ministrul pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Vlad Kulminski, în cadrul emisiunii "Interviu exclusiv" de la postul de televiziune "REN Moldova", relatează Noi.md.

El a menționat că de 30 de ani conflictul transnistrean, desigur, a căpătat interese foarte mari.

"Pentru că în condițiile în care avem în esență diferite sisteme de impozitare, diferite sisteme de colectare a accizelor, desigur, politicieni de pe malul drept (despre politicieni de pe malul stîng nu voi vorbi acum) foarte des doresc să folosească acest conflict în scopuri proprii. Toată lumea știe că ei și-au urmărit scopurile în furnizarea de energie electrică și de alte bunuri. În cazul în care conflictul nu va fi rezolvat politic, atunci ne place sau nu, acesta va căpăta, în orice caz, astfel de interese pe ambele maluri ale Nistrului. Deoarece există pur și simplu factori care contribuie la acest lucru. Dacă, de exemplu, accizele la o anumită cantitate de țigări, alcool și alte bunuri în Uniunea Europeană sînt de 10-20 de ori mai mari decît în Moldova, atunci, desigur, aici apar mișcări care se ocupă cu transferul ilegal al acestor bunuri acolo, din Moldova în UE. Același tablou există și în regiunea transnistreană. Dacă acolo toate acestea sînt de cîteva ori mai mici, atunci apar pur și simplu condiții structurale pentru toate aceste procese. Și noi vom lucra cu acest lucru, vom opri și elimina schemele existente", a spus Vlad Kulminski.

El a recunoscut că, desigur, sistemul se va opune, dar deja se lucrează în această direcție.


"Trebuie să ne concentrăm asupra lucrurilor care sînt în puterea noastră, asupra ceea ce putem face cu adevărat. Cu malul drept noi putem lucra concret. Desigur, acest proces se desfășoară. Rezultate vor fi. Nu mă îndoiesc nici o secundă și veți vedea aceste rezultate. Poate că nu vor fi atît de puternic promovate în mass-media, dar sigur, pot să vă asigur că, după o anumită perioadă de timp, la Chișinău se va vorbi, sau mai concret a început deja vorbească despre soluționarea conflictului transnistrean, bazată pe interesele naționale ale Republicii Moldova, interesele oamenilor care trăiesc aici, și nu pe interesele personale ale anumitor funcționari care conduc anumite ministere și departamente", a declarat viceprim-ministrul pentru Reintegrare al Republicii Moldova.

Potrivit acestuia, este greu să corectezi acest proces într-o perioadă foarte scurtă de timp, dar se lucrează în această direcție.

"Și sînt absolut sigur că vom putea realiza acest lucru. Pentru că atunci când vorbim despre soluționarea conflictului transnistrean din punctul de vedere al intereselor țării și poporului, aceasta este o cu totul altă poveste. Atunci sîntem clari, previzibili și va fi greu să ne confruntăm, pentru că va fi clar de ce se întîmplă acest lucru. De ce, dacă este în interesul oamenilor de pe malul stîng, atunci de ce trebuie să întreprindem anumite acțiuni. Va fi clar de ce. Iar dacă toate acestea reies din interese personale, atunci despre ce fel de soluționare a conflictului transnistrean poate fi vorba?", a spus Vlad Kulminski.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?