Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Irina Vlah a explicat de ce APG intenționează să amîne data alegerilor

18 mar. 2019,, 17:32   Politică
3361 1

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a publicat pe rețelele de socializare o declarație în care a declarat despre încercările Adunării Naționale de a schimba data alegerilor pentru postul de șef al Autonomiei.

Editorii portalului gagauzınfo.md prezintă textul integral al declarației.

„Başcanul Irina Vlah informează publicul larg cu privire la intenția majorității democratice din Adunarea Populară de a schimba data alegerii conducătorului Autonomiei și a modifica Codul Electoral al Găgăuziei.

Prin deplasarea datei alegerilor din 19 mai în luna iunie, membrii APG, controlați de Partidul Democrat, urmăresc mai multe obiective.

În primul rînd, filiala găgăuză a Partidului Democrat intenționează să cîștige timp pentru ca locuitorii Autonomiei să uite de înfrîngerea umilitoare în recentele alegeri parlamentare ale lui Nikolai Dudoglo. Astfel, „democrații" găgăuzi se așteaptă ca liderul lor informal să obțină mai multe șanse de cîștig în timpul alegerilor başcanului.


De asemenea, „democrații" găgăuzi intenționează să reformateze pînă în iunie Comisia Electorală Centrală a UTA Găgăuzia, numind lideri controlați la funcții de conducere în această structură.
Este evident că amînarea alegerilor din mai pînă în iunie va duce la o scădere a prezenței la vot și va periclita depășirea pragului minim de participare stabilit de Codul UTA Găgăuzia.

În acest context, orice încercare de a schimba data alegerilor bașcanului, desemnată de înşişi deputați și legislația electorală a Găgăuziei, este calificată de Irina Vlah drept o încălcare gravă a principiilor democratice și lipsă de respect față de locuitorii UTA Găgăuzia.

Șeful autonomiei regretă că Adunarea Națională își folosește competența nu pentru protecţia drepturilor și împuternicirilor Găgăuziei, ci pentru ai realiza interesele electorale ale unui grup restrîns de persoane".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?