X 
Transnistria stiri: 1434
Preşedintele stiri: 4031

Sturza: Rămîne o enigmă cum a reușit fugarul Șor să preia conducerea Găgăuziei

12 apr. 08:45   Politică
5362 2

Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia rămîne veriga slabă a Republicii Moldova.

O spune ex-premierul Ion Sturza care se arată nedumerit de alegerea cetățenilor din autonomia găgăuză. Fostul premier spune că rămîne o enigmă faptul cum a reușit fugarul Ilan Șor să preia conducerea autonomiei, iar o persoană complet necunoscută – Evghenia Guțul, să primească vot de încredere din partea cetățenilor, notează IPN.

Ex-premierul Ion Sturza spune că Găgăuzia reprezintă o mare provocare pentru Republica Moldova, în condițiile în care majoritatea populației autonomiei a ales în calitate de bașcan reprezentanta unui grup obscur. Ion Sturza spune că este inexplicabilă alegerea găgăuzilor, în contextul în care cele mai mari proiecte de infrastructură din regiune au fost realizate cu fonduri europene.

„Găgăuzia este veriga noastră slabă. Pe mine mă pune în gardă nu faptul că acolo conduce Șor sau „mobila” lui, ci atmosfera din societatea găgăuză. Cum a fost posibil ca elitele locale – bune, rele, loiale, mai puțin loiale, să fie date la o parte și să vină fugarul Șor și să pună o doamnă care nu-i bună nici de mobilă. E necărturară, nu vreau s-o supăr. De aceea, îmi pun întrebarea: cît de sănătoasă este societatea acolo? Cît de sănătoasă este autonomia găgăuză din punctul de vedere al înțelegerii ce se întîmplă în lume?”, a spus ex-premierul Ion Sturza în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” .

Ion Sturza spune că guvernarea de la Chișinău ar trebui să crească lideri locali în autonomia găgăuză, care nu vor acționa în detrimentul intereselor Republicii Moldova.


„Nu ne-a plăcut de niciunul dintre foștii bașcani, dar niciunul n-a fost de așa speță. Cum a fost posibil să se strecoare cineva care le-a promis cosmodrom, acum le promite cartele MIR? Toate astea sînt aberații, iar oamenii înghit, deși nimic din cele promise nu vine. Pentru mine Găgăuzia este o enigmă. Am vorbit cu unii lideri de acolo și ei înțeleg că Șor îi folosește, iar domnișoara nu are nicio capacitate. Noi ar trebui să ne facem agenții noștri de influență acolo, ca să aducem alți lideri acolo, care chiar dacă sînt cu ambiții, dar nu sînt antinaționali”, a mai spus Ion Sturza.

Candidata Partidului Șor, scos în afara legii, Evghenia Guțul, a fost aleasă bașcan al Unității Teritorial Autonome Găgăuziei la alegerile din mai 2023, obținînd peste 52% din voturile alegătorilor autonomiei.

7
2
0
2
73

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?