X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

În pofida criticilor, Parlamentul a exclus sintagma „limba moldovenească” din toate legile

16 mar. 2023,, 17:21   Politică
3775 2

Chiar dacă decizia privind excluderea sintagmei „limba moldovenească” din toate legile Republicii Moldova, a stîrnit un val de critică, Parlamentul a votat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens, transmite Noi.md

Potrivit proiectului, vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”.

“Noi sîntem moldoveni și sîntem obligați să păstrăm limba moldovenească vorbită de Ștefan cel Mare”, consideră fostul deputat al Parlamentului Moldovei, politologul, liderul organizației obștești "Voievod", Nicolae Pascaru.

Potrivit lui, moldovenii trebuie neapărat să păstreze limba moldovenească vorbită de strămoșii lor, inclusiv de marele domnitor Ștefan cel Mare.

El a amintit că statul moldovenesc are peste 800 de ani și multe documente medievale vorbesc clar și răspicat despre limba moldovenească, și este vorba despre supraviețuirea națiunii moldovenești și a poporului moldovenesc în viitor.


Oamenii care se consideră moldoveni și vorbesc moldovenească nu vor avea probleme în Moldova din punctul de vedere al dreptului. Și nimeni nu le va interzice să-și numească limba maternă moldovenească, chiar dacă Parlamentul Moldovei va adopta în lectura a doua "Legea limbii". Această opinie a fost exprimată și de către juriștii, experți în domeniul dreptului Vitalie Catană și Nicolae Eșanu.

”Există dreptul la autoidentificare, adică dreptul la autodeterminare – persoana are un atribut recunoscut de lege. Și nu este nicio problemă să se numească moldovean și să spună că vorbește limba moldovenească”, a spus expertul în drept Vitalie Catană.

Ex-ministrul Justiției Nicolae Esanu, de asemenea, crede că nu vor fi probleme în utilizarea „limbii moldovenești”.

Totodată, unii experți sînt de părerea că națiunea trebuie să formeze temelia alcătuită din limba, cultura, tradițiile și istoria sa.

Occidentul privează Moldova de propria limbă, care are întîietate în raport cu limba română, are un vocabular bogat de cuvinte originale, o gramatică proprie, precum și dovezi documentare ale denumirii său în documentele cancelariei moldovenești pe parcursul a sute de ani.

În același timp, Occidentul, care a consultat și consultă în mod activ tinerele țări balcanice, precum și le oferă toată asistența posibilă în stabilirea denumirii națiunilor care formează statul și a limbilor lor, nu ajută Republica Moldova în această problemă și, mai mult decît atît, se opune consfințirii în Republica Moldova a denumirii propriei limbi.

Această opinie este exprimată de experți, analiști, precum și de internauții obișnuiți, comentînd proiectul de lege aprobat astăzi de Parlament în prima lectură, potrivit căruia sintagma "limba română" va înlocui sintagma "limba moldovenească" în toată legislația țării noastre. Partidul de guvernămînt se grăbește – se pare că cei din PAS se străduie să facă un cadou conducerii române cu ocazia celebrării a 105 ani de la așa-numita Unire, pe care românii o vor sărbători pe 27 martie. Se pare că românii, pe fondul crizei energetice, au răsucit mîinile șefilor noștri și aceștia au promis conducerii românești că vor face acest lucru. Chiar și prin fărădelegi grave, batjocorind din nou Constituția. Și acest lucru nu este surprinzător, deoarece aproape toți membrii PAS sînt cetățeni ai României, ceea ce, apropo, poate fi un motiv de anulare rapidă a acestor legi anticonstituționale din cauza unui conflict evident de interese.

Experții aduc exemple de standarde duble, reamintind cum au fost rezolvate problemele etnice și lingvistice în țările din fosta Iugoslavie, care, în frunte cu Serbia ortodoxă încăpățînată, s-a prăbușit sub influență externă activă.

Vă reamintim că informații despre limba moldovenească și de ce nu sîntem români puteți găsi pe site-ul moldovenii.md, în secțiunea "Noi, moldovenii".

8
0
1
0
30

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?