Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Pascaru: "Oamenilor li se ia ce au mai scump - limba moldovenească"

9 mar. 2023,, 13:00   Societate
3606 0

Noi sîntem moldoveni și sîntem obligați să păstrăm limba moldovenească vorbită de Ștefan cel Mare.

Moldovenii trebuie neapărat să păstreze limba moldovenească vorbită de strămoșii lor, inclusiv de marele domnitor Ștefan cel Mare.

Această opinie a fost exprimată de fostul deputat al Parlamentului Moldovei, politologul, liderul organizației obștești "Voievod", Nicolae Pascaru, vorbind în cadrul emisiunii "По фактам" cu Iulia Fiodorova, relatează Noi.md.

El a amintit că statul moldovenesc are peste 800 de ani și multe documente medievale vorbesc clar și răspicat despre limba moldovenească, și este vorba despre supraviețuirea națiunii moldovenești și a poporului moldovenesc în viitor.

Nicolae Pascaru a menționat că noi trăim în Republica Moldova, iar tații și străbunicii noștri vorbeau limba moldovenească, însă în ultimii 32 de ani în Parlament există un lobby pro-românesc, care încearcă să ne impună o altă limbă, a statului vecin.


"Această minoritate încearcă să-și impună voința majorității. Desigur, acest lucru poate duce la consecințe negative. Oamenii discută acest lucru, sînt profund indignați, pentru că li se ia tot ce au mai scump - limba moldovenească. Cu toți am învățat limba moldovenească la școală. Știm cu toții că aceasta este limba moldovenească. Ea este consacrată în Constituție. Acei deputați care au adoptat această Constituție, s-au gîndit foarte bine la acest lucru, de aceea în Constituție limba oficială este limba moldovenească", a spus fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova, politologul, liderul organizației obștești ”Voievod”.

Potrivit lui, cetățenii Moldovei singuri trebuie să hotărască care este limba lor, dar ei spun că e limba moldovenească.

"Ștefan cel Mare a vorbit moldovenește. Statul moldovenesc are peste 800 de ani. Avem o istorie foarte bogată. În multe documente medievale este scris clar că limba noastră este moldovenească. Există aproximativ 300-400 de documente istorice. Ele pot fi găsite pe Internet. Acolo scrie că limba noastră e moldovenească. Și aceasta nu este o problemă de limbă. Oamenii de știință pot crea orice vor, pot veni cu orice teorie, mai ales dacă sînt plătiți pentru asta. Aceasta este o problemă de supraviețuire a națiunii moldovenești, a poporului moldovean în viitor. Dacă avem dreptul să avem statul Republica Moldova, sau acest drept poate fi luat împreună cu capitala, așa cum a fost deja în istoria noastră. Prin urmare, trebuie să înțelegem adevărul că ei au ambiții imperiale pentru teritoriul nostru. Dacă nu vom avea limba moldovenească, o vor schimba în română, mîine ne vor spune: "Voi doar vorbiți românește. Sînteți români, sînteți basarabeni". Și nici măcar nu vei putea duce această chemare a strămoșilor noștri, a bunicilor noștri, care au spus că sîntem moldoveni. Noi nu sîntem basarabeni, nu sîntem oricine altcineva, noi sîntem moldoveni. Și acest lucru este scris în scrisorile lui Ștefan cel Mare", a subliniat Nicolae Pascaru.
De asemenea, el a atras atenția asupra faptului că schimbarea denumirii limbii poate afecta negativ cursul reglementării transnistrene și păstrarea păcii interetnice.

"Va fi o tragedie a poporului nostru, nu va exista pace internă și conștiința că purtăm răspundere pentru acest pămînt, purtăm răspundere pentru bulgari, pentru găgăuzi, pentru ruși, pentru ucraineni, pentru cei care locuiesc aici. Dacă nu vom fi responsabili, atunci vor veni tot felul de șefi de la București sau de la NATO și ne vor spune ce legi trebuei să adoptăm cu privire la Transnistria. Dar spuneți-mi, ce fel de reintegrare a Transnistria putem avea în viitor, dacă vom veni la negocieri cu o cu totul altă limbă, română, noi nu vom avea reintegrare", a declarat fostul deputat al Parlamentului Republicii Moldova, politologul, liderul organizației obștești "Voievod".

Vă reamintim că informații despre limba moldovenească și de ce nu sîntem români puteți găsi pe site-ul moldovenii.md, în secțiunea "Noi, moldovenii".

35
1
0
0
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?