Igor Dodon spune cînd va convoca prima ședință a noului Parlament

Igor Dodon spune cînd va convoca prima ședință a noului Parlament

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat într-un interviu acordat pentru presa din Rusia că va convoca prima ședință a Parlamentului ales pe data de 24 februarie, cel mai probabil, săptămîna viitoare.


Șeful statului a menționat că va începe negocierile cu privire la crearea unui nou Guvern doar după ce vor fi constituite fracțiunile parlamentare în noul Legislativ. Dodon și-a exprimat speranța că în cadrul acestor discuții se va ajunge la un numitor comun, pentru că în caz contrar Parlamentul ar putea fi dizolvat și anunțate alegeri parlamentare anticipate.


Potrivit Constituției Republicii Moldova, Parlamentul se întrunește la convocarea Președintelui Republicii Moldova în cel mult 30 de zile de la alegeri.


Şedinţa de constituire a Parlamentului nou-ales va fi prezidată de cel mai în vîrstă deputat. Decanul de vîrstă, ca și în legislatura precedentă, este deputatul Eduard Smirnov, care, în acest an, va împlini 80 de ani.


La prima ședință, preşedintele Curţii Constituţionale, Mihai Poalelungi, urmează să prezinte raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi.


După constituirea legală a Legislativului se alege preşedintele Parlamentului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul permanent al Parlamentului. În termen de 10 zile de la prima ședință, vor fi constituite fracţiunile parlamentare, care funcţionează în baza regulamentului propriu.


Președintele țări, Igor Dodon, a declarat după validarea de către Curtea Constituțională a rezultatelor alegerilor că urmează să convoace ședința de constituire a noului Parlament pînă pe 25-26 martie.


Cetățenii Republicii Moldova au ales, pe data de 24 februarie, un nou Parlament al țării pe un mandat de patru ani. Pentru prima dată, alegerile parlamentare în Moldova s-au desfășurat în baza unui sistem mixt: proporțional și majoritar, într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională au fost aleși 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale, iar în circumscripțiile uninominale – 51 de deputați în baza votului majoritar.


Astfel, după validarea mandatelor, cele 101 de locuri din Parlamentul de legislatura a X-a sînt împărțite în felul următor: deputații PSRM vor ocupa 35 de fotolii, democrații – 30 de mandate, deputații din partea Blocului electoral ”ACUM” – 26, cei din Partidul ”Șor” – 7 mandate și 3 deputați independenți.


 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load