Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Igor Dodon: Legea Parlamentului și hotărîrea Curții Constituționale nu corespund cu Constituția R. Moldova

12 mar. 13:58   Politică
2959 0

Curtea Constituțională a Moldovei a respins sesizarea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor împotriva legii prin care a schimbat sintagma "limba moldovenească" cu "limba română" în legislația țării, inclusiv în Constituție. Magistrații au decis că această modificare nu ar contravine Constituției, fiind constituțională.

Necătînd la asta Igor Dodon, este de altă părere și a venit cu cîteva explicații, transmite Noi.md

"Decizia recentă de a înlocui termenul 'Limba Moldovenească' Cu 'Limba Română' în toată Legislația și Constituția R. Moldova a fost contestată, susținîndu-se că nu corespunde cu viziunea majorității cetățenilor care se identifică ca moldoveni și vorbesc limba moldovenească."

Acesta a declarat că se consideră moldovean și că va continua să vorbească limba moldovenească.

„Considerăm că Legea Parlamentului și hotărîrea Curții Constituționale nu corespund cu Constituția R. Moldova și noi ne asociem cu cei peste 65-70% de cetățeni care se consideră moldoveni și vorbesc limba moldovenească”, a declarat Dodon.


Aminitm că ieri, 11 martie, legea cu privire la înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația R. Moldova, inclusiv în Constituție, a fost declarată constituțională.

Meniționăm, există sute de surse istorice care confirmă direct sau indirect nu numai existența glotonimului "limba moldovenească", dar și apariția acestuia cu mult mai devreme decît termenul "limba română".

Oricine poate vedea documente din secolele XVII - XXI, prima mențiune a limbii moldovenești datînd din secolul al XVI-lea, deși moldovenii au vorbit întotdeauna limba moldovenească încă de la apariția etnonimului "moldovenească".

26
0
0
1
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?