X 
Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1667

Igor Dodon comentează semnarea contractului cu Centrala de la Cuciurgan

5 dec. 2022,, 16:45   Politică
5243 0

Fostul șef de stat, Igor Dodon, consideră că semnarea constractului cu Centrală de la Cuciurgna este este un lucru bun, pentru că astfel procuram energie electrică mai ieftină. Declarațiile au fost făcute pe holurile Judecătoriei Buiucani, acolo unde acum are loc o nouă ședința în dosarul Energocom în care este vizat Dodon.

„Noi trebuie să stopăm aceste discuți care sînt asociate de ura referitor la cetățenii noștri din stînga Nistrului. Eu am spus de mai multe ori noi putem fi puternici doar dacă o să reintegrăm țară. Fapt că a fost semnat acest contract, straniu de ce nu cu 62 dar cu 73 de dolari, dar în orice caz este mai ieftin decît ce luăm din România”, a declarat Dodon, transmite protv.

Totodată, ex-președintele a spus că este necesar că acest contract să fie semnat pe o perioada mai lungă de timp că să avem stabilitate în ce ține de prețul la energia electrică.

Sîmbătă, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrală de la Cuciurgan pentru luna decembrie. Astfel, cantitatea pentru ultima luna a anului va fi de aproximativ 204 mii MW la un preț de 73 de dolari. Spînu menționează că această cantitate, împreună cu contractele bilaterale din România, e suficientă pentru tot consumul malului drept al Nistrului. Mai mult decît atît, acesta a precizat că energia electrică ar putea fi mai ieftină, asta după ce săptămîna viitoare ANRE va reduce tariful la energie electrică.

Tot sîmbătă aseară, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat că de astăzi compania va achiziționa gaze naturale din două surse, Gazprom și Energocom. Mai mult decît atît, acesta menționează că volumul de gaze naturale livrat de Gazprom va fi direcționat integral în stînga Nistrului, către Tiraspoltransgaz, iar gazul pentru malul drept va fi achiziționat de la Energocom.


Experții economici critică prevederile contractului semnat cu Centrală de la Cuciurgan. De exemplu potrivit lui Veaceslav Ioniță, contractul nu este unul convenabil deoarece cetățenii vor achita mai puțîn pentru energie electrică, însă mai mult pentru gaz. Potrivit lui, pierderile ajung la aproximativ 40 de milioane de dolari. Într-o postare pe facebook expertul în energetică, Sergiu Tofilat, a salutat acordul cu malul stîng al Nistrului în privința energiei electrice, dar a venit cu alte calcule decît cele făcute de vicepremierul Andrei Spînu.12
3
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий