Analiști: Contractul cu centrala de la "Cuciurgan" - o soluție de compromis

5 dec. 2022,, 15:12   Economie
2621 0

Contractul încheiat cu centrala termoelectrică de la Cuciurgan din st]nga Nistrului este o soluție de compromis care va permite Chișinăului evitarea unor deconectări în masă de la energia electrică în Rep. Moldova și riscuri mai mari pentru stabilitatea energetică pe malul drept al Nistrului.

Lucrurile trebuie privite în ansamblu, consideră analiștii de la Chișinău, prin prisma situației regionale critice pe plan energetic, iar în al doilea r]nd, prin prisma impactului pe care energia scumpă procurată în regim de avarie ar putea afecta economia și chiar funcționalitatea statului Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.

Funcționarea centralei de la Cuciurgan, care va genera energie și pentru malul drept, va asigura din punct de vedere tehnic, securitatea sistemului energetic al Rep. Moldova. Asta pentru că este singura centrală de care dispune Rep. Moldova, chiar dacă centrala se află sub controlul autorităților de la Tiraspol, are capacitate de a stabiliza sistemul energetic. Pe de altă parte, contractul cu centrala de la Cuciurgan pune la dispoziția malului stîng energie electrică la un preț de șase-șapte ori mai mic decît cea procurată în prezent, pentru orele de vîrf, de pe piața spot din România, consideră jurnalistul economic Ion Preașcă.

"Din punct de vedere tehnic și de securitate cred că e bine că centrala aceasta va activa cu cel puțin două sau trei instalații de generare, și respectiv va crește securitatea energetică. Un al doilea factor este prețul. Totuși vom avea energie electrică la un preț cu mult mai mic decît procurăm de pe piața spot. O nouă majorare care era inevitabilă în cazul continuării importurilor de energie, ar fi crescut și nemulțumirea oamenilor. Capacitatea de plată a consumatorilor știm care este. Din acest punct de vedere contractul este un beneficiu pentru consumatori și pentru țară”, susține Ion Preașcă.

O serie de critici au venit din partea unor experți și jurnaliști vizavi de semnarea de către Chișinău a contractului cu centrala de la Cuciurgan. Potrivit lor, prin acest contract s-ar continua susținerea autorităților nerecunoscute de la Tiraspol, totodată va crește datoria Transnistriei, care nu plătește pentru gazul consumat.


Ion Preașcă susține că depinde cum privim malul stîng: ”Unele, aș spune că sînt constatări exagerate. Mai că nu am trădat nu știu ce. Noi ce considerăm, Transnistria este ea parte componentă a Rep. Moldova? Dacă considerăm că este, atunci trebuie să avem relații cu malul stîng. Noi nu am întrerupt relațiile pe partea de comunicații auto, nu am întrerupt livrările de alimente. Atunci hai să întrerupem tot, să nu mai treacă nici gazul pe acolo, să nu mai importăm gaz prin regiunea transnistreană pentru că ei cîștigă din acest lucru, așa vine gazul și la ei”.

Și expertul în energetică Ion Muntean apreciază pozitiv contractul semnat de Chișinău cu centrala de la Cuciurgan, pe care îl califică o soluție de compromis în avantajul Chișinăului, în contextul regional din ce în ce mai complicat. Potrivit expertului, în acest fel scade presiunea și de pe România care timp de o lună a asigurat aproape 90% din întreg necesarul de energie al Rep. Moldova.

„Trebuie să înțelegem că România însăși procură în prezent, importă energie electrică în special pentru orele de vîrf și noi pînă acum am beneficiat și în continuare beneficiem de energie electrică din România. Doar că situația se complică pe măsură ce consumul, cererea de energie la nivel regional crește, în Europa, inclusiv și la noi. Dacă s-ar continua procurarea de energie electrică din România, cu tendințele actuale ale prețurilor de procurare, va fi necesar de ajustat tarifele pentru consumatorii finali, ceea ce va avea impact destul de mare asupra bugetului, ținînd cont de faptul că vor fi necesare compensații suplimentare”.

Expertul Ion Muntean susține că în primăvară, cînd situația pe piața energetică în regiune se va îmbunătăți, prețurile la energie vor scădea, guvernul de la Chișinău ar putea reveni la livrarea unei cantități mai mici de gaze malului stîng.

Contractul cu centrala de la Cuciurgan pentru luna decembrie, semnat la sfârșitul săptămînii trecute, prevede ca Chișinăul va procura circa 53% din necesarul de energie electrică pentru malul drept al Nistrului, în schimbul întregului volum de gaze de circa 5,7 milioane tone pe zi livrate în prezent Rep. Moldova de către Gazprom.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий